Карантин суттєво не вплинув на зростання цін продуктів харчування — НААН

19 травня 2020 35 0

Споживчі ціни на продукти харчування в Україні у квітні 2020 р. зросли проти березня на 2,2 %. І хоча цей показник перевищує рівень квітня останніх трьох років, який складав 1,2-1,5 %, він є меншим за відповідний показник 2014-2015 рр. у 4,0-4,3 %. Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко.

У березні зростання зазначених цін проти лютого складало 0,4 %. Відносно невисокий рівень зростання свідчить, що в період дії карантинних заходів, запроваджених в Україні з 12 березня 2020 р. цілком можливого зростання споживчих цін на продукти харчування не відбулося.

«Зазвичай у період обмежень та невизначеності населення намагається збільшити запаси товарів першої необхідності, передусім продуктів харчування, що часто призводить до різкого збільшення попиту на них, перебоїв у постачанні та зростання цін на такі товари. Саме така ситуація спостерігалася нещодавно з милою серцю кожного українця гречаною крупою», — нагадав науковець.

Читати за темою: Прибутки с/г підприємств за 2019 рік зменшились вдвічі

Разом з тим у березні-квітні 2020 р. масштабного ажіотажного попиту та суттєвого зростання роздрібних цін на продукти харчування не відбулося.

«Частково це можна пояснити зменшенням купівельної спроможності громадян внаслідок обмежень для підприємницької діяльності та пересування, вплив яких можна буде оцінити після оприлюднення відповідних даних. Однак продукти харчування ніколи не відносилися витрат, на яких громадяни економлять», — зауважив експерт.

Найбільше серед продуктів харчування у квітні зросли ціни на фрукти (+12,8 %), що можна пояснити сезонним фактором та тимчасовим закриттям оптово-роздрібних продовольчих ринків, а також  на яйця (+9,4 %), які останнім часом постійно дешевшали: у березні на 12,3 %, у лютому — на 17,6 %.

Натомість ціни на продукти харчування, якими громадяни запасаються в першу чергу, у квітні виросли значно менше. Макаронні вироби подорожчали на 1,9 %, м’ясо і м’ясопродукти — на 0,9 %, олія соняшникова — на 0,3 %, а на масло — не зросли зовсім.

Винятком є лише цукор. Ціни на нього зросли на 2,9 % у березні і на 4,8 % у квітні.

«Разом з тим, зростання цін на продукти харчування у квітні стало найбільшим з червня 2017 р., коли цей показник склав 3,4 %. А у порівнянні з квітнем 2019 р. споживчі ціни на продукти харчування збільшилися на 2,5 %. Така динаміка вимагає від уряду продовження стримуючих заходів з тим, щоб утримати інфляцію в межах, врахованих у Державному бюджеті України на 2020 рік», — підсумував Юрій Лупенко.

Виконано за допомогою Disqus