Квоти на імпорт добрив коштуватимуть фермерам до $30 на га — Лапа

12 червня 2020 1004 0
Квоти на імпорт добрив коштуватимуть фермерам до $30 на га — Лапа
Kurkul.com

Через запровадження квот на імпорт мінеральних добрив виграє лише група компаній Ostchem Дмитра Фірташа, яка є найбільшим гравцем хімічної галузі. Натомість втрати для української економіки можуть становити $100-238 млн. Про це заявив Володимир Лапа, радник зі стратегічного розвитку президента УКАБ, інформує epravda.com.ua.

«Йдеться про можливе запровадження квот на імпорт мінеральних добрив до України, через рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі за результатами спеціального розслідування. Для початку спеціального розслідування достатньо самого факту зростання імпорту, що може зашкодити національному виробнику», — розповів Володимир Лапа. 

Він зазначив, що зростання імпорту добрив відбулося через зупинку заводів в Україні у 2017 р., після чого аграрії вимушено перемкнулись на імпорт. 

На думку Володимира Лапи, Україна наразі експортує азотні добрива, а отже це вигідно. 

«І два рази так, ціна на внутрішньому ринку суттєво вища за експортну (аграріям таке і не снилось, на конкурентних ринках так не буває), а отже їх виробництво і збут в Україні вдвічі вигідніший», — сказав експерт. 

Також він пояснив для чого історія з імпортними квотами.

«Виявляється, що і білоруси, які зараз б’ються за зниження ціни на газ (схоже, поки що безрезультатно, отримуючи його на вході дорожче, ніж ціна на газ для промислового споживача в Україні вже із ПДВ), і литовці, і поляки й грузини – всі вони є провідниками російського інтересу, покликаного поставити на коліна хімічну галузь України», — зазначив він.

На думку експерта питання із квотами насправді просте.

«Чи вдасться зберегти виробникам міндобрив свою монопольну маржу на внутрішньому ринку. Зараз вона коштує фермеру 20-25 доларів на гектар посівів, а із запровадженням квот на добрива може піднятись до 30 доларів», — підсумував Володимир Лапа.

Нагадаємо, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства запропонувало запровадити квоти на імпорт добрив. Пізніше розв'язання питання відклали на місяць.

Вже 28 травня, біля Кабінету міністрів проходив мітинг аграріїв. Фермери вимагали скасувати монополію на ринку добрив. Фермерів також підтримали Аграрні асоціації, які звернулися з офіційним листом до президента Володимира Зеленського із вимогою не обмежувати імпорт добрив, щоб не допустити монополізації ринку на користь компанії-виробника Дмитра Фірташа.

Виконано за допомогою Disqus