Понад 80% фермерів не готові до ринку землі — Томич

15 червня 2020 657 0
Понад 80% фермерів не готові до ринку землі — Томич
Kurkul.com

Більшість малих фермерських господарств не готові купувати землю після вступу в силу ринку землі з 1 липня 2021 р. Про це повідомив Іван Томич, колишній президент Асоціації фермерів і землевласників України, інформує golos.ua.

«Перш за все, почнемо з тих, хто повинен купувати до 100 гектар. Це сімейні фермерські господарства, особисті селянські підприємства. Як вони зараз готові економічно? В переважній більшості, понад 80% зовсім не готові. В силу різних обставин. Зрозуміло, цінова політика, потім погодні умови, які не тішать — і заморозки, і посуха, і проливні дощі, і град завдають шкоди. Більш як 80% думають, як протягнути до наступного року. Я маю на увазі життєздатність господарств, і зовсім не думають або майже не думають, що стосується початку ринку землі», — зазначив Іван Томич.

Та додав, що початок роботи ринку землі потрапляє на важливий період с/г робіт. З урахуванням проблем, які існують в галузі — неврожаї, дефіцит коштів, неврегульовані відносини — в сільській місцевості можуть статися непередбачені негативні події.

Читати за темою: В уряді представили шістнадцять кроків продовження земельної реформи

«Букет проблем такий широкий, що якщо їх не усунути, то ситуація може вилитися в стихійні бунти, хаос і, не дай Боже, щось більше, що може виникнути на ґрунті кордонів власності, купівлі-продажу і всіх інших факторів, які будуть переписувати весь сформований уклад і за структурою виробництва, і по площах, і по діяльності суб'єктів господарювання. І це однозначно призведе до зменшення валового внутрішнього виробництва, яке буде і в цьому році, а в наступному році воно може ускладниться з впровадженням з 1 липня ринку землі. Це початок жнивної кампанії, і замість жнив можуть бути битви за землю», — підкреслив Іван Томич.

Виконано за допомогою Disqus