Лещенко заявив, що імпорт добрив в Україну не обмежуватимуть

15 червня 2020 141 0
Лещенко заявив, що імпорт добрив в Україну не обмежуватимуть
Kurkul.com

Голова Держгеокадастру, екс-уповноважений президента України із земельних питань Роман Лещенко зазначає, що президент України Володимир Зеленський вважає недоцільним обмеження імпорту добрив в Україну. Про це інформує ua.interfax.com.ua.

«Важлива новина для аграріїв — обмежень імпорту добрив не буде. Сьогодні розмовляв із президентом Володимиром Зеленським, прем'єр-міністром Денисом Шмигалем, представниками уряду і парламенту щодо звернення представників аграрного бізнесу. Підприємців непокоїло питання можливого розгляду впровадження квот на імпорт азотних, азотно-фосфорних і комплексних добрив в Україну протягом наступних трьох років. Вони висловили занепокоєння, що ухвалення такого рішення може призвести до необґрунтованого перевищення внутрішніх цін на добрива над світовими, і як наслідок — додаткових збитків українських сільгоспвиробників», — зазначив Роман Лещенко.

За його словами, вислухавши думку аграріїв і позицію уряду, президент Зеленський заявив, що з урахуванням стану ринку квотування імпорту мінеральних добрив із країн-торговельних партнерів України є недоцільним.

«Дослівно президент сказав наступне: «Я вважаю, що в тих обставинах, які склалися на ринку добрив, не потрібно обмежувати їхній імпорт. Аграрії мають отримати більше добрив і розвивати сільськогосподарський потенціал України. Тому що це наша продовольча безпека», — додав Роман Лещенко.

Голова Держгеокадастру вважає це рішення правильним, оскільки воно допоможе українським аграріям у нинішніх умовах досягти високих показників врожайності.

Нагадаємо, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства запропонувало запровадити квоти на імпорт добрив. Пізніше розв'язання питання відклали на місяць.

Вже 28 травня, біля Кабінету міністрів проходив мітинг аграріїв. Фермери вимагали скасувати монополію на ринку добрив. Фермерів також підтримали Аграрні асоціації, які звернулися з офіційним листом до президента Володимира Зеленського із вимогою не обмежувати імпорт добрив, щоб не допустити монополізації ринку на користь компанії-виробника Дмитра Фірташа.

Виконано за допомогою Disqus