Названо області з найбільшою кількістю опадів у червні

16 червня 2020 1570 0
Названо області з найбільшою кількістю опадів у червні
Kurkul.com

Початок червня в Україні виявився дощовим. З 1 по 5 червня включно на всій території України йшли опади з різною інтенсивністю, 6 червня дощі пройшли на Півночі та Заході. Починаючи з 7 по 10 червня дощило лише на Заході. Повідомляє сервіс агропогоди Метео Фарм

За даними моніторингу, найбільша кількість опадів за першу декаду випала у західних областях. Найменша кількість опадів зафіксовано на Півдні та у Донецькій області, значення ГТК у цих областях дорівнює 0,1-0,2, що вказує на дуже сильну посуху.

Середня температура повітря протягом першої декади червня на заході знаходилась в межах +16…+17 °C, на півночі +17…+18 °C. В центральних областях +18…+19 °C, на сході та півдні +19…+20 °C. Максимально температура підіймалась до +35…+36 °C у Миколаївській, Запорізькій та Херсонській областях. Також високими температурними показниками +33…+34 °C відзначились східні області, а також Одеська, Дніпровська, Кіровоградська та Полтавська області. Максимальні температури у південних, центральних, східних та північних областях зафіксовано  09-10 червня, і лише на заході 7 числа. Мінімально температура опускалась до +2 °C в Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій областях. Мінімальні температурні показники припали на початок першої декади 1-5 червня.

Літня пора року сприяє зростанню активних та ефективних температур, їх накопичення прискорюється. Саме ці показники допомагають оцінити стан стиглості, фазу розвитку рослин.

Середньодобова температура ґрунту на заході коливалась від +14 до +15 °C, в північних областях +14…+15 °C. В центральних областях середньодобова температура склала +16…+19 °C, на сході +18 °C. В південних областях +19…+20 °C. Мінімальна температура ґрунту на території України опускалась на заході та знаходилась в межах +6…+7 °C, в центральних, південних та північних областях коливалась від +7 до +10 °C. В східних областях +11 °C.

Рівень зволоження ґрунту у першій декаді червня має досить гарні показники. Лише на півдні, в Донецькій та Луганській областях рівень зволоженості ґрунту занизький, 17-22%. Краще зволожені землі Житомирської, Сумської та західних областей окрім Чернівецької області 27-28%. Але порівнюючи показники 2019 р. з аналогічним періодом 2020 р., то перша декада червня 2019 р. мала перевагу у зволожені лише в Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській та Вінницькій областях, на решті території показники зволоження ґрунту 2020 р. переважають над показниками 2019 р.

Нагадаємо, протягом першої декади червня у Волинській, Львівській, Херсонській, Дніпропетровській та Рівненській областях пройшов град пошкодивши, а в деяких районах знищивши вщент городину. В Херсонській області 4-го червня жителі селища Хорли спостерігали за торнадо. Також торнадо пройшов у Тернопільській області 9 червня та на Луганщині. Виникненню торнадо сприяють різкі перепади температур. Грози, смерчі та зливи відбуваються в результаті зіткнення холодних і теплих атмосферних фронтів.

Виконано за допомогою Disqus