Агрофірма на Сумщині планує перейти на Strip-till

26 червня 2020 112 0
Агрофірма на Сумщині планує перейти на Strip-till
Kurkul.com

Агрофірма «Вітчизна» з Конотопського району на Сумщині планує невдовзі відмовитися від класичного обробітку ґрунту і готується невдовзі перейти на Strip-till. Про це в ексклюзивному коментарі Kurkul.com розповів головний агроном підприємства Богдан Савенков.

«У нас, в основному, плуги, глибокорозпушувачі, дискові борони і ми практикували класичну технологію обробітку ґрунту. Але цього року вирішили вивчати досвід інших підприємств і невдовзі плануємо застосовувати Strip-till на наших полях», — сказав Богдан Савенков.

За словами головного агронома, у сезоні 2019-2020 рр. агрофірма зіштовхнулася з нетиповим для цього регіону дефіцитом вологи, тому було прийняте рішення шукати альтернативні технології.

«Минулого року була серйозна нестача вологи влітку та восени. Цієї зими не було снігу. То вже ми почали задумуватися, що треба зробити. Розуміємо, що вологи ми на полях уже не додамо і не мріємо про 15 т/га кукурудзи без поливу… Щоб не втратити прибутковість вирощуваних культур, треба змінювати підхід до технології: відмовлятися від класики — оранки та глибкого рихлення — і переходити на стріптільний обробіток», — переконаний головний агроном.

Читати за темою: Американський фермер поділився досвідом застосування Strip-till

Нині Богдан Савенков вивчає досвід вітчизняних і закордонних колег щодо застосування strip-till, зокрема, у господарстві «Рост Агро» Максима Бернацького.

«Наскільки я бачу, то Strip-till дає економічну вигоду для підприємств, які його практикують. Що мені найбільше подобається у цій технології? Те, що можна суттєво зменшити кількість обробітків та кількість відпрацьованих мотогодин. Моторесурс техніки зберігатиметься і CapEX, тобто капітальні витрати, будуть не такими масштабними водночас. Ну, і звичайно, важливим буде зменшення витрат на пальне», — розповів Богдан Савенков.

За словами головного агронома, саме ці два важливі моменти допоможуть підприємстві зберегти плановий прибуток із гектара.

«Ми зробили висновки, що для переходу на strip-till треба два основні агрегати — спеціальний глибокорозпушувач із міжряддям 70 см, який робитиме осінню підготовку рядків для накопичення вологи та вноситиме добрива. Навесні нам знадобиться Strip-till агрегат типу Dawn Pluribus, задача якого зробити якісне посівне ложе для насіння», — зазначив головний агроном.

Однак поки в агрофірмі «Вітчизна» вивчають пропозиції на ринку техніки для технології Strip-till та невдовзі готують закупити такі агрегати. 

Крім того, підприємство поступово впроваджує точне землеробство: на сьогодні тут є системи моніторингу посівів, контроль точного висіву, зокрема, відключення окремих секцій у сівалках на пересівах. Також використовують відключення секцій обприскувачів, системи навігації обприскувачів за допомогою камер та контроль урожайності в полі.

Читати за темою: Посівна-2020 завершена: яка ситуація на полях

Виконано за допомогою Disqus