Врожайність культур на Одещині знизилась у 10 разів — заява

2 липня 2020 169 0
Врожайність культур на Одещині знизилась у 10 разів — заява
Kurkul.com

В результаті несприятливих погодних умов та посухи врожайність культур на Одещині знизилась в 10 разі, що призведе до банкрутства фермерів. Про це заявив депутат Георгій Чиклікчи в ході позачергової сесії Одеської обласної ради. Про це пише odessitua.com.

«Особливо катастрофічна ситуація склалася на півдні, де через посуху загинули до 80%, а місцями і до 100% посівів. В результаті фермери не лише не мають ніяких доходів самі, але і не в змозі заплатити пайові платежі, за рахунок яких виживає більшість місцевих жителів. Це загрожує соціальним вибухом. До того ж, беручи до уваги, що багато господарств перед посівною брали кредити, якщо держава не надасть негайної допомоги аграріям, то більшість фермерів просто збанкрутують», — зазначив Георгій Чиклікчи.

Враховуючи обставини депутати звернулися до Президента Володимира Зеленського та уряду з проханням надати негайну фінансову допомога аграріям хоча б в тому обсязі, який був визначений під час приїзду в Одеську область заступника міністра економіки, торгівлі і сільського господарства Тараса Висоцького, який обіцяв постраждалим фермерам допомогу в розмірі 6-6,5 тис. грн/га.

Крім того, на думку депутатів, необхідно створити насіннєвий фонд для майбутньої посівної, часткової компенсації відсотків за банківськими кредитами, відстрочки самих кредитів і надання податкових канікул, мінімум до кінця року.

Нагадаємо, на полях Одещини склалась катастрофічна ситуація. Уже підтверджено загибель понад 300 тисяч гектарів озимини і дані щодня зростають. За прогнозами управління аграрної політики Одеської ОДА, площа знищених посухою озимих може сягнути 500 тисяч гектарів, тобто половини посів.

Фермери б'ють в набат, оскільки держава не помічає, що на території Одеської області відбулось дійсно стихійне лихо. Наразі фермерам, як ніколи потрібна підтримка та допомога зі сторони держави.

Виконано за допомогою Disqus