На Вінниччині в рамках Mini Hub дослідили ефективність ґрунтових та страхових схем захисту кукурудзи

3 липня 2020 38 0
На Вінниччині в рамках Mini Hub дослідили ефективність ґрунтових та страхових схем захисту кукурудзи
Kurkul.com

В рамках Mini Hub 3.0 на базі Іллінецького державного аграрного коледжу спеціалісти компанії LNZ Group провели порівняльний аналіз розвитку гібридів кукурудзи з різним ФАО, дослідили ефективність дії ґрунтових гербіцидів та контроль шкодочинності бур’янів з використанням страхових схем захисту.

На демо-ділянках установи у дослідних цілях вирощують зернові на силосні гібриди кукурудзи лінійки UNIVERSEED, захист посівів проводять з використанням продуктів бренду DEFENDA.

Зі слів Леоніда Чорного, менеджера з розвитку агротехнологій Центрального регіону в напрямку насінництва, у переважній більшості випадків вирощування культур серед місцевих агровиробників переважає страхова схема захисту рослин.

«По зерновим культурам у 100% випадків переважає саме страхова схема. У просапних і технічних у 30% випадків використовується ґрунтова схема з подальшим підчищанням посівів страховими гербіцидами. Проте, в переважній більшості на просапних і технічних культурах аграрії застосовують саме страхові гербіциди», — зазначив Леонід Чорний.

У ході аналізу поточного стану рослин менеджер з розвитку агротехнологій Центрального регіону з напрямку ЗЗР Олексій Савчук розповів, як на досліджуваних ділянках спрацювали страхові та ґрунтові гербіциди, в чому відмінність та ефективність використання обох схем.

Фахівцями LNZ Group було розроблено 3 схеми захисту кукурудзи. Для порівняльного аналізу було також закладено контрольні ділянки, з наявністю повного спектру можливих бур’янів.

«На першій демонстарційній ділянці спостерігаємо ґрунтову схему з використанням гербіцидів Сора-Нет (пропізохлор, 72  г/л) в нормі 2,0 л/га та Айдахо (тербутилазин, 500 г/л) з нормою застосування 1,5 л/га. На період 49 днів після внесення препаратів на полях відмічаються лише поодинокі сходи лободи білої, які не становлять загрози конкуренції для рослин кукурудзи», — зазначив Олексій Савчук.

Ефективність страхових схем захисту культури було досліджено на демо-ділянках, де вносились препарати Примус у нормі 0,5 л/га та Рим (римсульфурон) в нормі 50 г/га.

«Станом на 13 день після застосування препаратів спостерігається зупинка вегетації осоту. При цьому, дію Примуса чітко видно по лободі, яка також зупинилась у рості і не становить загрози для посівів. Мишії повністю змінили своє забарвлення, припинили вегетацію та йдуть до вимирання», — засвідчив фахівець.

Наступна ділянка страхового гербіцидного захисту кукурудзи передбачала використання препаратів Мусcон (нікосульфурон) в нормі 1,25 л/га та Сумаро (мезотріон) у нормі 0,25 л/га.

«Оцінка стану бур’янів доводить ефективність страхової схеми захисту. Вдалось повністю знищити гірчак берізковидний. Вегетацію зупинили і мишії та лобода біла. Це свідчить про правильно підібрану схему, спрямовану на гербіцидний захист культур», — підсумував менеджер з розвитку агротехнологій Центрального регіону з напрямку ЗЗР.

Детальніше про особливості технологій вирощування та захисту силосних та зернових гібридів кукурудзи дізнавайтесь з відео-матеріалів Mini Hub 3.0 на YouTube-каналі LNZ Group.

Виконано за допомогою Disqus