Названо реальні кроки для покращення стану ґрунтів

6 липня 2020 324 0
Названо реальні кроки для покращення стану ґрунтів

Ситуація зі станом ґрунтів в Україні впритул наближається до критичної, і з кожним роком стає лише гіршою. Тож науковці назвали реальні кроки для покращення стану ґрунтів у матеріалі «Деградація: якщо не почати дбати про ґрунти сьогодні, завтра вже буде пізно» на SuperAgronom.com.

Найбільш ефективними заходами науковці називають:

  • сівозміни з оптимальними співвідношеннями культур;
  • ґрунтозахисні способи обробітку (mini-till, no-till);
  • раціональні системи удобрення із застосуванням органічних, мінеральних та біологічних добрив;
  • інноваційні системи захисту від шкодочинних об'єктів з широким залученням біопрепаратів;
  • науково-обґрунтовані системи меліорації, відновлення полезахисних лісосмуг;
  • використання сільськогосподарських угідь згідно технологічних груп земель залежно від крутизни схилів.

«Але ж будемо відвертими: про ці заходи аграрії знають ще зі своєї студентської пори, але застосовувати не квапляться. Причина проста: економіка виробництва», — йдеться у матеріалі.

Як зазначають науковці, сьогодні аграріям свої умови диктує ринок, і за таких обставин дотримуватися правильних сівозмін майже ніхто не буде.

«Проте навіть у цьому випадку можна багато зробити для здоров'я ґрунтів. Потрібно розуміти, що за вирощування одних і тих же культур йде винос з ґрунту певних категорій елементів живлення, виникає явище алелопатії, є проблеми фітопатології — збільшується кількість шкодочинних організмів. І для вирішення всіх вказаних проблем є практично єдиний шлях: біологічні препарати. До хімічних препаратів у шкодочинних об'єктів зростає резистентність, а до біологічних засобів резистентності не буває», — Світлана Корсун, завідувачка лабораторії агрохімічних досліджень «БТУ-ЦЕНТР».

Одним з таких ефективних біопрепаратів є Екостерн, який допомагає очищувати ґрунти від патогенної мікрофлори або ж значно обмежувати її кількість. Окрім того, Екостерн сприяє швидкому розкладенню рослинних решток, а це не лише дозволяє повернути у ґрунт певну кількість елементів живлення, але й знищити резервації шкідників та патогенів.

Експертка розповіла, що практичний досвід застосування препарату Екостерн у декількох господарствах різних регіонів свідчить: навіть за вирощування соняшнику чи кукурудзи кілька років поспіль застосування Екостерну дає змогу суттєво зменшити фітопатологічне навантаження та покращити стан ґрунтів.

Тож реальними кроками, які можна зробити вже зараз без збитків для агропідприємств, є:

  • зменшення інтенсифікації обробітку ґрунту, перехід до більш щадних технологій;
  • раціональне планування систем живлення з урахуванням усіх необхідних конкретному полю елементів живлення та їх виносу культурами;
  • застосування біопрепаратів для поліпшення стану ґрунту і фітосанітарного стану поля;
  •  захист та відновлення полезахисних лісосмуг.

Читати за темою: З 15 липня діятимуть нові правила оформлення землі

Виконано за допомогою Disqus