В Україні підтримуватимуть вітчизняних виробників тракторів та комбайнів

8 липня 2020 1450 0
В Україні підтримуватимуть вітчизняних виробників тракторів та комбайнів
Kurkul.com

У Верховній раді України зареєстрували законопроект №3804, який передбачає підтримку виробників тракторів та комбайнів. Про це повідомив народний депутат Сергій Лабазюк, інформує AgroPolit.com.

Автори законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу» щодо стимулювання створення робочих місць у галузі» Сергій Лабазюк, Вадим Івченко, Сергій Мінько, Ігор Колихаєв, Сергій Тарута, Іван Чайківський та інші депутати. 

Законопроектом пропонують: 

  • зафіксувати реальний рівень локалізації у 55% та запровадити законодавчу вимогу щоб не менш як 9% з загальних видатків йшли на оплату праці;
  • підвищити рівень підтримки для с/г підприємств з 25 до 30% на компенсацію техніки (для фермерських господарств до 40%);
  • включити в ключові напрями розвиток ІТ в частині цифровізації автономності с/г техніки.

Автори законопроекту зазначають, що у 2019 році в Україні випустили 2420 тракторів та 45 зернозбиральних комбайнів, тоді як загальний парк фермерської техніки складає 132 700 тракторів та 27 400 комбайнів.

«Наразі у законі формально закріплено компенсацію на техніку з локалізацією від 60%, однак постановою #369 реальний рівень від 45%», — повідомив Сергій Лабазюк.

Автори сподіваються, що ухвалення законопроекту забезпечить сталий підхід до визначення локалізації та прогнозованість планування для вітчизняних виробників, підвищить доступність передового обладнання для українських фермерів з метою підвищення ступеня переробки продукції та стимулює створення робочих місць у галузі, а не лише оборотність комплектуючих.

Читати за темою: Аграріям компенсовано 670 млн грн за купівлю вітчизняної сільгосптехніки

Виконано за допомогою Disqus