Орендна плата за землі під тваринницькими приміщеннями зросте удесятеро

9 грудня 2015 79 0
Орендна плата за землі під тваринницькими приміщеннями зросте удесятеро
Volynnews.comОрендна плата за землі під тваринницькими приміщеннями зросте удесятеро

У Податковому кодексі підвищать ставку орендної плати за землю, основний удар прийме на себе тваринницька галузь, заявляють юристи, пише «Від і до».

«Через зміни у податковому законодавстві орендна плата за землі під тваринницькими приміщеннями зросте у понад десять разів. Наприклад, ділянка 25 га обійдеться фермеру у 500 тис. грн на рік. Такий фінансовий тягар може поставити хрест на господарстві районів зокрема й області у цілому», — вважає аграрний юрист Володимир Мужевич.

Те, що фермерство зникне, буковинські фермери заперечують. Натомість кажуть, суттєве збільшення орендної плати потягне за собою і підвищення ціни на м`ясну продукцію.

Фермер із села Нові Бросківці Сторожинецького району (Чернівецька область) Іван Кривко зазначає, що фермерством за таких умов займатися невигідно. У пана Івана, крім власної ферми, є ще цех для переробки м`яса. Із вирощеної на своїй фермі сировини він виготовляє м’ясну продукцію, яку збуває у своїх фірмових магазинах на території Сторожинецького району. Особливістю продукції фермера є її органічність, адже у рецептурі, наприклад, ковбаси – лише м’ясо, часник, сіль та перець. Та і ціна, відповідно, не є низькою. Проте якщо оренда зросте, то вартість продукції підстрибне у десятки разів.

«Найперше, по чому вдарить підвищення ставки орендної плати, — по ціні. Купівельна спроможність людей не поліпшується. Нині у нас м`ясо коштує мінімум 80 грн. І на цей товар був свій покупець. Люди брали небагато, але стабільно. А зараз дійде до того, що нам завозитимуть дешеву закордонну продукцію, а наша добра буде лежати на полицях, адже нам просто не дають можливості працювати», — додав він.

Виконано за допомогою Disqus