Рентабельність виробництва у фермерських господарствах вища, ніж у інших с/г підприємствах —НААН

9 липня 2020 70 0
Рентабельність виробництва у фермерських господарствах вища, ніж у інших с/г підприємствах —НААН

За підсумками 2019 р. рівень рентабельності виробництва у фермерських господарствах по більшості основних с/г культур перевищив аналогічний показник по усіх підприємствах в цілому. Про це поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо рівня рентабельності виробництва продукції сільського господарства в сільськогосподарських підприємствах.

Зокрема, рентабельність виробництва у фермерських господарствах по зернових культурах склала торік 14,5% проти 11,8% по усіх підприємствах, по насінню ріпаку і кользи — 17,9% проти 9,4%, насінню соняшнику — 24,7% проти 23,5%, овочах відкритого ґрунту — 18,2% проти 7%.

Читати за темою: Зерно, дизель і валюта — щоденні ціни

Найбільш рентабельним у фермерських господарствах стало виробництво продукції ягідних культур (57,4% проти 19,8% в усіх підприємствах), картоплі (50,3% проти 15,4%), шишок хмелю (35,9% проти 9%), проса (28,4% проти 20,2%), плодових культур (25,8% проти 0,2%) та насіння соняшнику (24,7% проти 23,5%), зазначив науковець.

Загалом торік збитковими для фермерів у рослинництві було виробництво зернобобових культур (-2,5% проти (-11,5%) в усіх підприємствах) та цукрового буряку фабричного (-4,8% проти (-15,1%).

За підсумками 2019 р., зазначив експерт, по усіх 20 сільськогосподарських культурах, що відстежуються Державною службою статистики України, у фермерських господарствах рівень рентабельності виробництва був вищий, ніж в усіх сільгосппідприємствах.

«Слід пам’ятати, що більш високі результати фермерів також враховуються при обчисленні загальних показників рентабельності по усіх підприємствах, тим самим збільшуючи їх. Отже, фактична різниця в рентабельності є ще більшою. За таких обставин можна говорити про переваги фермерського укладу і перспективність його розвитку в Україні», — підсумував Юрій Лупенко.

Виконано за допомогою Disqus