Аграрії Півдня вирощуватимуть оливки

18 липня 2020 109 0
Аграрії Півдня вирощуватимуть оливки
pixabay.com

Через кліматичні зміни в Україні вже наступного року може розпочати вирощування оливок та вироблення оливкової олії. Про плюси та мінуси з вирощування цієї культури йдеться на censor.net.ua.

Зазначається, що зазвичай оливки вирощують у досить засушливому кліматі за температури повітря 30–45 °C. А це означає, що Миколаїв, Херсон та Одеса найближчим часом можуть почати зайняти цю нішу.

Як повідомляє Павло Мороз, адвокат та екс-заступник міністра юстиції, один саджанець оливкового дерева можна придбати за 2-5 тис. грн., яке може жити та родити понад 100 років. На 1 га може вміститися до 350 дерев, тож для угіддя на 1 га в середньому потрібно інвестувати 700 тис. грн.

«Зважаючи на те, що це лише перший досвід, то з одного оливкового дерева можна отримати плюс-мінус 15 кілограмів врожаю. Ну і виходить, що один гектар дасть близько 5,25 т врожаю. Скільки ви отримаєте на «виході», залежить від того, чи ви будете продавати оливки чи виробляти олію. При найкращих розкладах виторг з одного гектара за один сезон може скласти півтора мільйона гривень», — рахує він.

Для виробництва олії потрібне додаткове обладнання, а для виробництва 1 л олії необхідно від 5 до 5,5 кг оливок.

«Але щоб займатися вирощуванням оливок в промислових масштабах, потрібно зареєструватися як суб’єкт підприємницької діяльності. Промисловими масштабами вважається вирощування рослин на території більше одного гектара. Не кожен агропідприємець наважиться відразу працювати з такою нетиповою для України рослиною на великих ділянках, тому можна спробувати, залишаючись при цьому фізичною особою, яка не має ніякого відношення до підприємництва (з юридичної точки зору)», — підсумовується в повідомленні.

Читати за темою: На Одещині викорчовують виноградники та планують вирощувати банани

Виконано за допомогою Disqus