За період карантину Україна на 43% знизила експорт плодоовочевої продукції

21 липня 2020 52 0
За період карантину Україна на 43% знизила експорт плодоовочевої продукції

В період глобальної пандемії коронавірусу (лютий-червень 2020 р.) український плодоовочевий експорт обвалився на 43% проти того ж періоду попереднього року, інформує Fruit-Ukraine.org.

За цей період виторг України від експорту овочів і фруктів знизився до $58,5 млн. Роком раніше за цей же період, експортний виторг плодоовочевого сектора України становив $ 101,3 млн. 

Три групи товарів в цей період забезпечували 64% всього експортного виторгу: волоський горіх, заморожені ягоди та фрукти і свіжі яблука. Роком раніше на ці  товарні позиції припадало 74% всього українського плодоовочевого експорту. Відповідно, падіння експорту за ключовими експортним групам стало найбільш істотним — виторг від їх експорту знизився рівно в півтора раза щодо минулого року. 

«Найбільше в період пандемії коронавірусу знизився експортний виторг від поставок українського яблука — в 4,5 рази, і це не дивлячись на те, що середня експортна ціна була значно вища за минулорічну! Однак пандемія covid-19 тут ні до чого — навіть навпаки — вона стимулювала попит на яблуко в країнах ЄС і накрутила ціни на нього. На жаль, урожай яблук в Україні в 2019 році був порівняно невисоким, а внутрішній попит на тлі холодної весни і карантину, тільки виріс. Тому високі ціни на внутрішньому ринку і дефіцит яблука робили експорт невигідним», — пояснює Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

На другому місці за обсягом зниження експортного виторгу в даний період був волоський горіх. Зниження виторгу експортерів від поставок волоського горіха за кордон склала $9,4 млн або 36%.

«А ось з волоським горіхом ситуація кардинально відрізняється від ситуації з експортом яблука. Тут чітко простежується залежність зниження обсягів експорту від глобальної пандемії коронавірусу. Сезон почався в жовтні 2019 року з рекордних темпів експорту і перші три місяці сезону дали горіховодам гарний виторг. Однак уже в січні 2020 року, коли Китай закрився на карантин, експортний попит різко знизився і обсяги експортного виторгу були незмінно нижче торішніх. Різко знизився попит на український волоський горіх в Туреччині. Впали в рази поставки в країни Близького Сходу, що не було повністю компенсовано зростанням попиту на волоський горіх в країнах ЄС», — говорить Андрій Ярмак. 

А от зниження експорту заморожених ягід і фруктів в лютому-червні 2020 р. був менш значним — $1,5 млн або 10%. Головною причиною було зростання конкуренції на ринку ЄС з боку постачальників заморожених ягід з країн Північної Африки: Єгипту і Марокко.

Читайте також:

Виконано за допомогою Disqus