Ціни на зерно протягом десятиріччя залишаться стабільними — FAO

21 липня 2020 412 0
Ціни на зерно протягом десятиріччя залишаться стабільними — FAO
Kurkul.com

Попит на пшеницю з чорноморського регіону буде зростати, але ціни на зерно у найближче десятиріччя залишаться стабільними. Такий висновок зробили FAO і ОЕСР у новому звіті «Перспективи розвитку сільського господарства на 2020-2029 роки».

Загалом, світове виробництво пшениці протягом 10 найближчих років досягне 839 млн т (зараз — 752 млн т). Зростання буде відбуватися більш помірними темпами в порівнянні з минулим десятиріччям. При цьому у глобальному виробництві пшениці будуть домінувати Європейський Союз, Китай та Індія.

Також, згідно з новим звітом, до 2029 р. розвинені країни збільшать виробництво на 50 млн тонн, а країни, що розвиваються, додадуть до світового виробництва ще 36 млн т збіжжя.

Серед розвинених країн найінтенсивніший ріст виробництва пшениці буде в ЄС, враховуючи високі європейські врожаї, конкурентоспроможні ціни і якість зерна.

Також очікується, що Індія, третій за величиною виробник пшениці в світі, наростить випуск культури завдяки своїй політиці мінімальних цін, яка гарантує місцевим фермерам стабільний дохід.

Читати за темою: В портах України росте ціна ріпаку 

Очікуване збільшення виробництва в РФ і Україні міжнародні експерти пояснюють використанням насіння і добрив місцевого виробництва, характеристиками ґрунтів і наявністю великих фермерських господарств.

Серед іншого прогнозується, що в найближчі десять років світова ціна на пшеницю збільшиться лише незначно. Причина в порівняно дешевій нафті, середніх очікуваннях по врожаям і помірному зростанні світової торгівлі.

Єгипет, найбільший імпортер пшениці в світі, нещодавно підтвердив свою зацікавленість в чорноморської пшениці через її понижений вміст білка. Тому передбачається, що саме Єгипет забезпечить подальше зростання експорту з Чорноморського регіону (мова про РФ, Казахстан та Україну).

Крім того, прогнозуються, що географія імпорту пшениці в наступні 10 років буде істотно розширюватися. На першу п’ятірку країн-імпортерів пшениці (Єгипет, Індонезію, Алжир, Бразилію і Філіппіни) до 2029 р. припадатиме 26% закупівель культури.

 

Виконано за допомогою Disqus