Ситуація зі ставками податку на землю потребує врегулювання — думка

24 липня 2020 111 0

Кабінету Міністрів потрібно врегулювати питання розробки методології розрахунку процентної ставки та розробити єдиний уніфікований підхід. Таку думку висловив адвокат В’ячеслав Ганган у своєму блозі на obozrevatel.com.

За його словами, уряд має визначити критерії, від яких будуть відштовхуватися місцеві ради. Наприклад, від площі земельної ділянки, від її розташування — у центрі або на околиці.

«Підприємцю важливо розуміти, на яку суму він може розраховувати не чекаючи рішення місцевої ради. Наголошую, саме місцеві ради вирішують, як будуть сплачуватися податки до місцевих бюджетів. Але ставки податку на землю визначено Податковим Кодексом, тому буде логічно, якщо уряд затвердить методологію розрахунку. Інакше продовжиться те, що ми маємо зараз: судові процеси, неоднакова судова практика й повна анархія у сфері земельних відносин», — зазначив В’ячеслав Ганган.

Також адвокат нагадав, що підприємці, які беруть землю в оренду в місцевих рад, повинні платити щорічний податок до місцевого бюджету. Ставку податку в кожному конкретному випадку встановлюють місцеві ради, її розмір становить від 3 % до 12 % від грошово-нормативної оцінки вартості земельної ділянки.

«Встановлюється ця ставка для кожного підприємця індивідуально. Кабінет Міністрів не створив єдиного підходу на нормативному рівні, а місцеві ради цим користуються. Критеріїв немає, тож розрахувати, який розмір земельного податку доведеться платити, неможливо», — стверджує В’ячеслав Ганган.

На його думку, така ситуація тягне за собою корупційні і економічний ризики.

Виконано за допомогою Disqus