Україні не варто обмежувати експорт агропродукції — заява

28 липня 2020 49 0
Україні не варто обмежувати експорт агропродукції — заява

Україні немає жодної потреби обмежувати експорт сільськогосподарської продукції. Про це заявив директор комерційного департаменту АТ «ДПЗКУ» Олександр Кучеренко у блозі на AgroPolit.com.

«Підписаний навесні меморандум щодо пшениці, на щастя, експорту не нашкодив. Разом з тим я переконаний, що немає жодної потреби обмежувати експорт сільськогосподарської продукції. Більше того, я не уявляю, що має статися, щоб наша країна потребувала такого обмеження. З погляду забезпечення пшеницею, кукурудзою, основними товарними групами, які використовуються у виробництві продуктів споживання та для кормів худоби, жодних загроз продовольчій безпеці не існувало та не існує в Україні», — зазначив він.

Як додав Олександр Кучеренко, що цьогоріч очікують середню урожайність кукурудзи на рівні 7-7,2 т/га, приблизно так, як торік (7,2 т/га). У 2018 р. був урожай 7,8 т/га.

«За сприятливих умов можна очікувати на врожай на рівні 38 млн т, в середньому на рівні минулого року. Тому цілком можна розраховувати на аналогічні експортні показники. У 2019 р. вдалось експортувати кукурудзи на понад $9,5 млрд, на аналогічну цифру варто розраховувати і в цьому сезоні. Однак хотілося б уникнути втрат на коливанні курсу та заробити трохи більше. Адже це і надходження до держбюджету, і можливості для розвитку бізнесу, створення робочих місць. Тому будь-які штучні обмеження експорту — його ручне регулювання — є неприпустимими, бо ринок має бути саморегульованим», — підсумував Олександр Кучеренко.

Нагадаємо, Олександр Кучеренко озвучив прогноз ціни зерна на новий маркетинговий рік.

Виконано за допомогою Disqus