Як заощадити на внесенні добрив завдяки біодеструкторам — поради експерта

27 липня 2020 92 0
Як заощадити на внесенні добрив завдяки біодеструкторам — поради експерта

Завдяки біодеструкторам ґрунт збагачується органічними добривами і зростає врожайність культур на 20-25%, а також при його використанні можна скоротити на 30% кількість внесених добрив. Про це йдеться у матеріалі «Земля з-під ніг. Як змінюється якість українських ґрунтів і що з цим робити?» на Latifundist.com.

Щоб солома краще розкладалася, ґрунтознавці рекомендують використовувати біологічні деструктори. Фахівці розрізняють монокомпонентні і багатокомпонентні деструктори, які, відповідно, містять один або кілька видів мікроорганізмів.

«На підставі 3-річних і 5-річних дослідів, які проводили «Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки і технологій для сільського господарства ім. Л.Погорелова», також Вінницький аграрний інститут на основі деструктора Екостерн, виявилося, що при використанні деструктора, є можливість скорочувати кількість внесених добрив на 30%. Звичайно, в кожному індивідуальному випадку треба виходити з того, скільки господарство вносить добрив за планом. Але в цілому, завдяки біодеструкторам ґрунт збагачується органічними добривами і зростає врожайність культур на 20-25%», — розповіла Тетяна Хоменко, комерційний директор «БТУ-ЦЕНТР».

Крім того, за даними Тетяни Хоменко, дослідження ґрунтів, де використовувалися біодеструктори, показали, що за 4 роки вміст гумусу в ґрунті виросло на кілька десятих відсотка.

У матеріалі зазначається, що біологічні деструктори можна використовувати для будь-якої технології вирощування: і традиційної, і органічної, і No-till.

«Якщо говорити про економічну складову використання біодеструкторів, то при витратах $7-9 на 1 га, прибуток може скласти $100 з 1 га (розрахунок на прикладі деструктора Екостерн)», — зазначається в матеріалі.

Виконано за допомогою Disqus