Пасічники Прикарпаття об'єдналися для виходу на експорт

30 липня 2020 144 0
Пасічники Прикарпаття об'єдналися для виходу на експорт
firtka.if.ua

У Долинській об'єднаній територіальній громаді Івано-Франківської обл. 250 жителів, які мають у своїх господарствах вулики, об’єднались, щоб із медом найвищої якості вийти на закордонні ринки збуту. Про це пише firtka.if.ua.

Зазначається, що місцева влада уже понад 10 років в різних форматах сприяє розвитку бджільництва й допомагає підприємцям-бджолярам із просуванням їхньої продукції на внутрішньому ринку. А нещодавно в долинських з’явилася можливість вивести бджолопродукцію на зовнішні ринки.

Щоб створити придатні експортні умови, міська рада та міжнародна благодійна організація «Благодійний Фонд Долини» ініціювали проєкт «Підготовка Долинських підприємців до виробництва конкурентоспроможної продукції бджільництва для експорту». Втілення впродовж 2019 р. стало можливим у рамках Фонду підтримки малого і середнього підприємництва проєкту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст».

«Для виходу на експорт слід вибрати відповідну конкретній ситуації форму ведення бізнесу. Тому ми почали об’єднуватися в кооперативи. Колеги обрали мене головою одного з них», — розповів Богдан Прокопишин, учасник проєкту, учитель історії Лолинської загальноосвітньої школи Долинської районної ради.

У рамках реалізації проєкту Івано-Франківська торгово-промислова палата підготувала для долинських підприємців маркетингові дослідження ринків бджолопродуктів Канади та Польщі. 

Завдяки можливостям новоствореної лабораторії було протестовано кілька видів бджолиного пилку з місцевого ринку. Аналізи засвідчили, що продукти містять забагато вологи, що є категорично забороненим і навіть може завдати шкоди споживачам. Бджолярі переглянули свої методики виробництва і почали створювати надалі безпечну продукцію.

«Завдяки залученню грантових коштів стало можливим створення в місті заводу з автоматичними лініями фасування, розливу меду та продуктів ягідництва, з подальшим просуванням на зовнішні ринки. Зараз активно займаємось його облаштуванням», — розповіла Леся Тисяк-Мураль, керівниця проєкту, директорка «Благодійного Фонду Долини». 

Читати за темою: В Україні запустили додаток для бджолярів про планові обробки полів

Виконано за допомогою Disqus