На Полтавщині кукурудзу та сою вирощують за американською системою

31 липня 2020 1036 0
На Полтавщині кукурудзу та сою вирощують за американською системою
superagronom.com

У Лохвицькому кластері агрохолдингу A.G.R. Group Місака Хідіряна  відмовилися від вирощування озимих культур та практикують майже американську сівозміну: 2 роки соя — 2 роки кукурудза. Про це йдеться у матеріалі «Технології вирощування сої та кукурудзи за «американською системою» в A.G.R. Group» на SuperAgronom.com.

«Маємо двопільну систему, на основній масі посівних площ вирощуємо сою та кукурудзу, 2 роки соя — 2 роки кукурудза. Від озимих культур, соняшника та ріпаку відмовились взагалі. Тому перейшли на практично американську сівозміну соя-кукурудза. Це дві наші стратегічні культури, які дають основний прибуток від рослинництва», — пояснює Олександр Черкасець, головний агроном кластеру.

Одне із полів, площею 93 га, засіяне гібридом кукурудзи П8816 з ФАО 300. Одразу після сівби кукурудзи внесли ґрунтові гербіциди із д.р. ацетохлор і тербутилазин, а у фазі 3-4 листка кукурудзи внесли страхові.

«Препарати спрацювали, практично немає ні одного бур’яну, де-не-де проскакує поодинокий, але це не конкурент культурі», — зауважує головний агроном.

Фунгіциди на кукурудзу вносять лише за потреби, якщо умови року сприяють розвитку хвороб. Працювати ними намагаються профілактично, не чекаючи спалаху інфекцій.

В подальших планах на цьому полі — дочекатися викидання волоті, коли розпочнеться літ стеблового метелика, та провести інсектицидний захист. З цією метою у господарстві застосовують інсектицид Кораген. А після проведення захисту від шкідників залишиться лише чекати збирання.

 «Цього року плануємо отримати 9,5 т/га урожаю кукурудзи. Звичайно, хотілося б і більше, будемо над цим працювати», — підсумовує Олександр Черкасець.

Виконано за допомогою Disqus