Ціни на олійні досягли максимальних позначок за останні роки

4 серпня 2020 2667 0
Ціни на олійні досягли максимальних позначок за останні роки

Внутрішні закупівельні ціни на основні олійні культури протягом липня 2020 р. знаходились на максимальних значеннях за останні півтора року. Основними факторами, що підтримують ріст стало скорочення посівних площ під ріпаком і соєю, а також високий попит з боку імпортерів на продукти переробки, зокрема на олію та шрот. Повідомляє Zernotorg.ua у своєму блозі.

Зазначається, що ціни на ріпак в Україні продовжили ріст і в липні, повністю ігноруючи такий сезонний фактор як активна збиральна кампанія. Ринки повністю сконцентрувались на зростанні котирувань ріпаку на парижській EuroNext і прогнозі скорочення валового збору цієї культури в середині країни.

«Закупівельні ціни на соняшник, як і на ріпак, впевнено зростають. Підтримка надходить з боку високих цін на соняшникову олію і шрот, а також внаслідок сезонного зниження залишків насіння соняшнику. Попри це з початком збирання нового урожаю, ціни почнуть сезонне зниження, враховуючи високий прогноз валового збору цієї культури», — йдеться у повідомленні.

Згідно з даними, внутрішні ціни на сою протягом липня 2020 р. знаходились у флеті, ринок цієї культури зараз низьколіквідний в зв’язку із низькими запасами в країні і закінченням сезону.

«Проте в серпні-вересні ми не очікуємо суттєвого сезонного зниження закупівельних цін на соєві боби в зв’язку із скороченням посівних площ і зниженням прогнозного валового збору. В такій ситуації буде спостерігатися конкуренція між переробниками і експортерами, що дасть поштовх цінам, відповідно при світовому профіциті пропозиції сої в 2020/21 МР на вітчизняному ринку буде спостерігатись дефіцит», — зазначили у Zernotorg.ua.

Виконано за допомогою Disqus