В Україні планують спростити порядок видачі та обігу аграрних розписок

6 серпня 2020 242 0
В Україні планують спростити порядок видачі та обігу аграрних розписок

Цього року було зареєстровано Проект закону № 2805 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок». Законопроектом (якщо він залишиться у такій самій редакції) планується спростити порядок видачі та обігу розписок. Про це розповіла Ольга Карпова, старший юрист ETERNA LAW у матеріалі «Аграрні розписки в Україні: Які нововведення пропонує законопроєкт 2805» на Kurkul.com.

Для спрощення та здешевлення інструменту Законопроектом скасовано вимогу на складання аграрних розписок у письмовій формі та необхідність їх нотаріального посвідчення.

«Натомість, законодавець пропонує впровадити можливість здійснювати операції з видачі, зміни умов, обігу, обтяження, припинення зобов’язань та інші правочини щодо аграрних розписок в реєстрі аграрних розписок боржником та/або кредитором самостійно з використанням електронного підпису. Однак, нотаріуси, які є реєстраторами реєстру аграрних розписок, не втратять свою можливість здійснювати правочини з ними», — зазначила Ольга Карпова.

Вона також додала, що загалом, запропоновані зміни можна вважати цілком логічними та прогресивними, що має спричинити прискорення технічних процесів щодо оформлення аграрних розписок.

Виконано за допомогою Disqus