Війну дистриб’юторів та виробників оплачуватимуть фермери — думка

7 серпня 2020 408 0
Війну дистриб’юторів та виробників оплачуватимуть фермери  — думка
Kurkul.com

Перехід компаній-виробників насіння та добрив на прямі продажі призведе до значних фінансових втрат і у виробників, і у дистриб'юторів. А в результаті постраждають агровиробники, за рахунок яких покриватимуться витрати. Про це розповіла представниця компанії-дистриб'ютора, яка працює на ринку понад 15 років, у відео «Сповідь дистриб'ютора: хабарі, відкати, майбутнє ринку насіння і агрохімії» на YouTube-каналі Latifundist.

«Зараз виробники і дистриб'ютори з партнерів перетворилися в конкурентів. Прямі продажі, кулуарні домовленості, зміни та неузгодженість цін в середині сезону, відвантаження продукції при несплаті попередніх поставок — все це призводить до знищення дистрибуції як класу. Виробники навіть не попереджають про те, що переходять на прямі продажі. Ну а як дистриб'ютору швидко закрити дірку в $50-100 млн?», — зазначила вона.

Та додала, що це призведе до втрат у всіх на кілька років, може навіть десятків років. І найбільше постраждає агровиробник, адже за його рахунок будуть покриті всі нові інвестиції виробників, яким потрібно буде побудувати склади, навчити співробітників.

«Навряд чи мультинаціонали це зі своєї маржі профінансують», — зазначає представниця компанії-дистриб'ютора.

Що робити дистриб'юторам, які багато років будували сертифіковані склади, представництва у всіх регіонах, які є кузнею кадрів?

«Ставати логістичними компаніями? Ну така собі перспектива. Подивіться ще на те, що багато дистриб'юторів — це українські компанії. Вони по одному йдуть з ринку. Це означає, що аграрії через час будуть повністю залежати від мультинаціоналів, починаючи від виробництва і закінчуючи поставками», — сказала співбесідниця.

На її думку, гучні дефолти призводять до того, що на кону репутація країни, кредитні ліміти банків, ліміти кредитів у всіх дистриб'юторів.

«Всі будуть просити забезпечення, а це тягне за собою подорожчання. Це і удар по трейдингу, висновку форвардів. Список можна продовжувати», — підсумувала вона.

Виконано за допомогою Disqus