Вчені довели позитивний вплив сірки на врожайність ріпчастої цибулі

16 серпня 2020 108 0
Вчені довели позитивний вплив сірки на врожайність ріпчастої цибулі
Kurkul.com

Польські вчені з Познанського університету природничих наук встановили, що застосування сірчаних добрив значно збільшує надходження азоту з ґрунту. Азот, у фазі росту цибулини, може бути вирішальним фактором у врожайності. Про це повідомляє MDPI.

Дослідники наголошують, що ефективність азотних добрив часто обмежує фосфор і калій, тож зараз серед фермерів зростає інтерес до внесення добрив з сіркою.

«Є дві основні причини використання сірки при вирощуванні цибулі: врожайність і, що більш важливо, очікуваний вплив S-добрив на гостроту цибулин і виробництво біологічно активних сполук. Поглинання сірки у високоврожайних сортів може досягати 100 кг/га», — зазначили в повідомленні. 

Читати за темою: Учені з Прикарпаття вивели новий сорт картоплі

Так, вчені довели, що урожайність цибулі поступово росла зі збільшенням норми S, але незалежно від рівня внесеного азоту. Поступове збільшення врожаю цибулі відповідало прогресивному підвищенню кількості сірчаних добрив.

«Застосування 30 кг/га в порівнянні з контролем призвело до збільшення врожайності на 13%, а 60 кг/га — на 44%. Це явище можна пояснити тим, що вивільнення в ґрунті сірки призводить до прискореної мінералізації ґрунтового органічного азоту і до збільшення вмісту азоту амонію», — підсумували експерти.

Виконано за допомогою Disqus