Фермер на Хмельниччині вирощує персики та троянди

23 серпня 2020 315 0

На ділянці землі площею 2 га вирощує персики фермер Олександр Свідерський у селі Рогізна Кам’янець-Подільського району. А ще він вирощує сливи, черешні, абрикоси, груші, ліщину, сакуру та троянди. Про нетипового для Хмельниччини фермера розповідає Kurkul.com з посиланням на suspilne.

Плантація персиків Олександра Свідерського налічує, за його словами, понад 1000 дерев і розтащована неподалік річки Дністер. Росте тут два сорти персиків — Санкрест та Флемінг Ф'юрі.

Олександр каже, що почав займатися персиками 5 років тому, бо була земля — батьків та його, та й клімат дозволяв вирощувати цю садову культуру. Теперішня зміна клімату лише сприяє гарним врожаям. 

«Ми продовжуємо справу батьків. Поступово перейшли в цей бізнес, сподобалося працювати на себе, а не їхати десь шукати чогось нового, починати все заново. Тут ніби все було налаштовано, підтримка є. Тому й вирішили залишитися в Україні, на рідній землі», — каже фермер Олександр Свідерський.

Врожай персиків збирають у кілька етапів, по мірі дозрівання плодів. В середньому з одного дерева можна зібрати від 20 до 30 кг персиків, каже Олександр Свідерський. Цьогоріч планують зібрати до 10 т врожаю. У вересні чекають на врожай слив сорту Емпрессо, які ростуть на іншій ділянці площею у півтора гектари, додає чоловік.

«Саджанці слив насаджували разом із персиками. Того року вони уже дали непоганий врожай — до 15 т слив. Цього року теж очікуємо на непоганий врожай», — каже Олександр Свідерський.

Плодоносять у родини Свідерських черешні та ліщина. А ще у них чималі площі молодих саджанців, до яких, окрім персиків та слив, додалися груші, абрикоси та сакура.

Окрасою полів є 200 ексклюзивних сортів троянд, якими займається дружина фермера Ольга Свідерська. Каже: квітами у родині займаються з 90-х років минулого століття.

«На даний момент в нас є десь близько 40 тис. саджанців. Ми також вирощуємо на зріз троянди в теплицях. Період цвітіння троянд починається з червня. Найпопулярніші зараз сорти Каталіна, англійський сорт Девіда Остіна Джульєтта, Вувузела. Також у нас є велика колекція флорибунд піоновидних, які дуже мають гарний попит, тому що вони ароматні, красиві і тішать око», — розповідає Ольга Свідерська.

Жінка додає: цьогоріч почали вирощувати сорт троянд, з пелюсток яких можна варити трояндове варення. 

Виконано за допомогою Disqus