В Молдові фермери вийшли на протести — вимагають збільшити компенсації втрат від посухи

18 серпня 2020 181 0
Фермери Молдови вивели техніку на траси у знак протесту
agroexpert.mdФермери Молдови вивели техніку на траси у знак протесту

Уряд Молдавії домовився з фермерами щодо ряду їх основних вимог стосовно компенсації втрат, що сталися через посуху. У ході переговорів сторони прийшли до компромісу щодо заходів підтримки галузі. Аграрії Молдови проводять протести з початку місяця, заявляючи, що допомога держави недостатня. Вони хочуть збільшення компенсації і спрощення її отримання, реструктуризації кредитів, а також оголошення в республіці надзвичайного стану у сфері сільського господарства. Про це повідомляє Kurkul.com з посиланням на eadaily.com

У ніч на п'ятницю, 14 серпня, фермери направили до Кишинева близько трьохсот одиниць своєї техніки, погрожуючи заблокувати центр столиці, якщо їх не прийме прем'єр-міністр Йон Кіку і не вирішить озвучені проблеми.

Після переговорів з главою виконавчої влади, що відбулися 15 серпня, учасники протесту розповіли про задовільні у цілому підсумки зустрічі, однак підкреслили, що «чекають рішень, а не дискусій і обіцянок».

«В ході зустрічі обговорювалися суми ПДВ, накопичені фермерами, перепланування кредитів і боргів на 12 місяців перед державними установами для доставки техніки. Ми домовилися про наступні кроки з перепланування заборгованості перед фінансовими установами та спрощення положення про субсидування», — уточнив прем'єр.

Міністр сільського господарства Йон Пержила додав, що поправки в положення про встановлення порядку надання компенсацій за зниження наслідків стихійних лих щодо врожаю 2020 року буде затверджено на наступному засіданні уряду.

«Спрощено процедуру подачі документів для економічних агентів, які зазнали збитків у розмірі понад 60% і мають право на отримання компенсації на зменшення шкоди від посухи в цьому році. Буде виключено необхідність подання виписки з реєстру нерухомого майна або з реєстру договорів оренди. Замість цього фермери повинні будуть представити сертифікат, що підтверджує приналежність їм обробленої площі земель і культуру, вирощену на ній, документ, виданий місцевим публічним органом/прімерією, де фермер здійснює свою діяльність», — зазначив Пержила.

Поки залишається відкритою вимога, названа учасниками акцій найбільш важливою, пов'язана з підвищенням виплат за гектар постраждалої культури.

Нагадаємо, уряд готовий виділити додатково 300 млн леїв (приблизно $18 млн) на компенсацію шкоди, завданої урожаю зернових першої та другої групи. Це дозволить виділити в середньому 1 050 леїв (приблизно $64) на 1 га. Колгоспники просять виділити їм компенсації в розмірі 3 000 леїв (приблизно $180) за кожен гектар, засіяний зерновими, які постраждали під час негоди.

«Виділення цих грошей в умовах 2020 року означає скорочення запланованих інвестицій для інших важливих секторів», — підкреслив Кіку.

Фермери на це заявили, що мають намір продовжити мирні протести в Кишиневі, поки не будуть врегульовані всі вимоги. 16 серпня до їх акції приєдналися депутати фракції «Платформа Гідність і правда». Прихильники Андрія Нестасе закликали аграріїв не здаватися, заявивши, що влада їх боїться, з огляду на те, що «прем'єр-міністр Йон Кіку на зустрічі з фермерами в чомусь поступився». У ППДП переконані, що в уряду є гроші, щоб забезпечити необхідні виплати.

«Хлопці, тримайтеся. Завдяки вам щось відбувається. Я давно не бачив такого протесту. Я вів переговори з шістьма прем'єр-міністрами. Я бачив, що вони дійсно бояться вас. Якщо вони до середи не затвердять домовленості в парламенті, я не бачу сенсу вам їхати додому», — заявив віце-голова політформування Олександр Слусар. 

Паралельно з цим виступом у неділю людей на протест вивела колега ППДП по блоку ACUM Майя Санду . Лідерка партії «Дія і солідарність» зібрала своїх прихильників під гаслом «Переможемо злодіїв, зупинимо бідність». 

Виконано за допомогою Disqus