В Україні стабілізувалась ціна пшениці

26 серпня 2020 2787 0
В Україні стабілізувалась ціна пшениці

Котирування пшеничних ф’ючерсів на товарних біржах продовжують зростати вже другий тиждень поспіль. Трейдери сфокусувались на зниженні прогнозу світового виробництва від USDA повністю ігноруючи ведмежі фактори, тому можна говорити, що поточний ріст є спекулятивним. Повідомляють аналітики Zernotorg.ua.

Попри зростання котирувань, ринок пшениці має ряд фундаментальних ведмежих факторів, а саме:

  • постійний перегляд, в бік підвищення, валового збору в Росії, згідно останнього прогнозу агенції ИКАР, обсяг виробництва досягне 82,5 млн тонн за рахунок високої урожайності в центральних регіонах країни;
  • прогноз високих валових зборів в Канаді та Австралії 39 млн тонн і 27 млн тонн відповідно;
  • серпневий звіт USDA — попри те, що було знижено прогноз світового виробництва, очікувані кінцеві залишки в 2020/21 МР зростуть до рекордних 316,8 млн тонн.

На фізичному ринку України ціни демонструють певну стабілізацію після активного зниження, яке тривало з початку серпня.

Експортери продовжують відмічати стримування продажів з боку виробників, які очікують подальшого зростання, як наслідок середні ціни на базисі СРТ-порт в дол. США на 15 $/т вище за показники минулого року.

Водночас серпневі тендери єгипетської GASC демонструють значні обсяги пропозиції зерна російського походження, а також надто високі ціни від українських експортерів, як наслідок на останньому тендері 25 серпня Єгипет закупив лише пшеницю з РФ в обсязі 530 тис. т, при цьому діапазон цін від українських експортерів склав 219,82-222,0 $/т FOB, російських — 213,0-220,1 $/т FOB.

«Не справдились і побоювання щодо суттєвого недобору урожаю пшениці в поточному сезоні, згідно з останніми даних Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, на 20 серпня 2020 року в Україні зібрано 26,6 млн т зернової, що є високим показником для країни», — підсумовується в матеріалі.

Читайте також: Аналітики озвучили прогноз цін на фуражне зерно

Виконано за допомогою Disqus