Окремі господарства Черкащини не планують закладати силос — кукурудза згоріла

31 серпня 2020 119 0
Окремі господарства Черкащини не планують закладати силос — кукурудза згоріла
Kurkul.com

У деяких господарствах Черкащини силос закладати не планують — нема з чого, кукурудза «згоріла». Про це розповів Михайло Травецький, кандидат ветеринарних наук, експерт у галузі тваринництва під час силосного воркшопу компанії LNZ Group, інформує Kurkul.com.

Також він зазначив, що кукурудза «горить» у половині областей України.

На думку експерта, сьогодні найприбутковіший бізнес в агро — молочний.

За його словами, у раціоні силос займає близько 30% від сухої речовини, відповідно це близько 20% його вартості. За середнього раціону корови продуктивністю 20 л на добу, вартість його складає приблизно 100 грн, а ціна силосу  — 20 грн. Відповідно у собівартості молока силос займає близько 10%.

«Використання силосних гібридів кукурудзи допоможе максимально зменшити витрати на корми, водночас, забезпечуючи більшу засвоюваність раціону, а отже — більшу рентабельність. Тож якщо закладати у яму не зернові, а силосні гібриди, чітко витримувати технологічну карту, не намагаючись заощадити на ЗЗР чи добривах — то корова буде їсти не бур’яни з антифолієвою дією та лободу, а якісний корм і віддячить гарними надоями», — зазначив Михайло Травецький.

За словами Михайла Травецького, мало виростити гарний силосний гібрид — його потрібно якісно, з дотриманням усіх технологій закласти в силосну яму. Розповідаючи про особливості закладки силосу, він зазначив, що 70% успіху при закладанні якісного силосу — це правильна трамбовка ями, яка, у свою чергу, залежить від правильно обраного розміру подрібнення на комбайні.

Щоб досягти успіху в цій справі, потрібно два керівники: перший у полі, біля комбайна, другий — на силосній ямі. Це дозволить уникнути відхилень від технології та контролювати кожен етап формування силосу та, в кінцевому результаті, отримати якісний корм без зайвих втрат. 

Детальніше читайте у матеріалі «Топ меседжів із силосного воркшопу LNZ group».

Виконано за допомогою Disqus