Опади не покращили стан посівів кукурудзи — НААН

2 вересня 2020 108 0
Опади не покращили стан посівів кукурудзи — НААН
Kurkul.com

Агрометеорологічні умови протягом останнього тижня були задовільними для завершення вегетації та достигання пізніх культур, хоча і не на всій території країни. Проте вони не значно покращать стан посівів кукурудзи. Про це свідчать дані аналізу агрометеорологічних умов та стану посівів сільськогосподарських культур, опубліковані на сайті НААН.

Моніторингове обстеження посівів кукурудзи та оцінка її морфобіологічного стану показали, що у рослин цієї культури, але лише за оптимальної зональної густоти стояння, доброго фітосанітарного стану посівів та вологозабезпечення, залежно від строку сівби та біологічних особливостей гібридів різних груп стиглості, продовжується період достигання зерна.

За надраннього строку сівби відмічено початок повної стиглості зерна (ранньостиглі та середньоранні гібриди) і воскову стиглість (середньостиглі і середньопізні гібриди); за оптимального строку — початок повної стиглості (ранньостиглі) — воскова стиглість зерна (середньоранні, середньостиглі і середньопізні гібриди), а пізнього строку сівби — воскова стиглість (ранньостиглі і середньоранні гібриди) — кінець молочної стиглості зерна (середньостиглі і середньопізні гібриди).

«Тобто, в умовах достатнього зволоження та  за умов несприятливого вологозабезпечення формуються різні елементи структури», — зазначили в НААН.

На деяких площах південних, північних та центральних областей відмічається денне в’янення рослин, пожовтіння листя та качанів. Так, за інформацією Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН (Сумська обл.), у посівах кукурудзи було виявлено рослини, запилення яких відбувалося під час стресу (тривала посуха з середини вегетативного розвитку до початку наливу зерна), тому сформувалися початки, частка зерен яких невиповнена, або взагалі качан не сформувався. 

«Температурні стреси у фазі 8-12 листків сприяли пальчастості качана (формування кількох генеративних пагонів з одного вузла — декілька качанів розвиваються на одній спільній ніжці). Деякі з них містять плюскле недорозвинене зерно або взагалі без зерна», — додали в НААН.

Не пропустіть актуальні матеріали на сайті:

Виконано за допомогою Disqus