На всій території України зберігається сильна посуха — Метео Фарм

3 вересня 2020 283 0
На всій території України зберігається сильна посуха — Метео Фарм
Kurkul.com

Третя декада серпня ще більше укорінила проблему стосовно посухи. Протягом третьої декади дощило майже кожну добу то в одній, то в іншій частині країни, лише з 29 по З1 серпня панувала суха метеокартина. Повідомляють аналітики Метео Фарм.

На жаль, опадів випало обмаль особливо в південних, центральних, східних областях, а також в Івано-Франківській та Закарпатській областях. Гідротермічний коефіцієнт зволоження свідчить про сильну посуху майже на всій території України він дорівнює 0,1-0,5. Лише в Житомирській, Волинській та Рівненській областях панує слабка посуха ГТК дорівнює 0,9.

Найбільша кількість опадів випала в Житомирській, Волинській, Рівненській, Чернігівській, Київській та Хмельницькій областях. Проте навіть така кількість опадів суттєво не покращила ситуацію, яка не найкращим чином склалася для аграрного сектору.

Посівна озимих, яка проводиться з середини серпня та протягом вересня може бути зірвана, в ґрунті прослідковується нестача продуктивної вологи. Врожаї цієї осені також постраждали від посухи, адже посушлива ситуація не дала можливості повноцінно достигнути та розвинутися сільськогосподарським культурам.

«Основну увагу потрібно звернути на посухостійкі гібриди, адже як показує час, посуха не зникає, а навпаки набирає обертів. Наразі велика відповідальність лягає на плечі селекціонерів, які вирощують нові гібриди, що даватимуть гарні врожаї не зважаючи на інтенсивну зміну клімату», — зазначили аналітики.

Показники та прогнози відносно опадів невтішні, але цьогорічні опади за третю декаду серпня на всій території України перевищили кількість опадів за аналогічний період 2019 р.

Середньодобова температура ґрунту на Заході коливалась від +19 до +21 °C, в північних областях +20…+21 °C. В центральних та східних областях середньодобова температура склала +22…+23 °C, на Півдні +24…+25 °C.

Мінімальна температура ґрунту на території України опускалась до +9 °C на Заході в Івано-Франківській, Закарпатській та Чернівецькій областях. В північних областях мінімальна температура не опускалась нижче +11…+12 °C, в центральних та східних областях +11…+13 °C. На Півдні мінімальна температура трималась на позначці +14 °C.

Рівень зволоження ґрунту у третій декаді серпня мав низькі показники. Найнижчий рівень зволоження ґрунту 8%-12% на Сході, Півдні, а також в Кіровоградській, Полтавській, Дніпровській та Черкаській областях. Трохи кращий показник 13%-16% на Півночі, а також у Вінницькій та Чернівецькій областях. Найкраще зволожені землі західних областей 18-22%.

Порівнюючи показники 2019 р. з аналогічним періодом 2020 р., то третя декада серпня 2019 р. мала перевагу у зволожені східних та південних областях. Показники зволоження ґрунту на Заході та Півночі у 2020 р. переважають над показниками за аналогічний період 2019 року.   

Протягом третьої декади серпня панувала сонячна погода, особливо відзначилась сонячним бумом кінцівка декади з 29 по 31 серпня. На Півдні, в Тернопільській, Закарпатській, Дніпровській та Кіровоградській областях зафіксовано найбільше сонячного випромінювання. Хмарність спостерігалась на Півночі, а також у Волинській та Рівненській областях. Третя декада серпня 2020 р. відносно тривалості сонячного випромінювання поступилася аналогічному періоду 2019 року.

Виконано за допомогою Disqus