На Сумщині агрофірма переходитиме на технологію strip-till

4 вересня 2020 107 0
На Сумщині агрофірма переходитиме на технологію strip-till
Kurkul.com

Агрофірма «Вітчизна» із м. Конотоп Сумської обл. планує переходити на технологію strip-till, яка поєднує в собі переваги та усуває недоліки традиційного й нульового ґрунтообробітку. Про це розповів Богдан Савенков головний агроном господарства у матеріалі «Богдан Савенков: Наша задача — отримати прибуток не менше $200 на гектар» на Kurkul.com.

За його словами, для переходу на strip-till потрібно два основні агрегати: глибокорозпушувач із міжряддям 70 см, який буде робити осінню підготовку, його діло зробити лінії для накопичення вологи і внести добрива.

«Навесні нам знадобиться Strip-till агрегат типу Dawn Pluribus, задача якого — зробити якісне посівне ложе для насіння. Тобто  він «розсуває» пожнивні рештки та  робить чорний рядок шириною 20 см, який прогрівається і в якому буде знаходитися насінина зі стартовим добривом», — повідомив Богдан Савенков.

Також він наголошує, що наразі невідома вартість повного переходу на нову технологію, проте впевнений, що це буде дешевше у майбутньому за рахунок економії основних ресурсів — мотогодин техніки і пального.

«Для прикладу у господарстві «Рост-Агро», що на Полтавщині, на рік по техніці виходить близько 600 мотогодин. Ми за рік напрацьовуємо 2 тис. мотогодин за класичною технологією, а вони — 600 по стріп-тілу. У перспективі це виглядає, як утричі менше пального та утричі довший період експлуатації трактора», — підсумував головний агроном ТОВ «Вітчизна».

Виконано за допомогою Disqus