Законопрект про аграрний реєстр прийнято у першому читанні

4 вересня 2020 109 0

Сьогодні Верховна Рада прийняла за основу проєкт Закону №3295 «Про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» та інших законів Україні щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції». Про це повідомляє AgroPolit.com.

Законопроєктом передбачається:

  • виключення окремих положень, які стосуються регулювання питань державної аграрної інтервенції як форми державного втручання;
  • надання права на отримання бюджетної тваринницької дотації суб’єктам, які займаються козівництвом та аквакультурою;
  • одержання державної підтримки виробникам плодів, ягід, винограду, хмелю та аквакультури.

Він також визначає принципи, на яких надається державна підтримка, та передбачається, що за кожним видом державної підтримки виробник сільськогосподарської продукції не може отримати державну допомогу у сумі більше, ніж 50 млн грн на одного такого виробника на рік з урахуванням пов’язаних з ним осіб.

Окрім того, запроваджуються законодавчі підстави для функціонування Державного аграрного реєстру, як державної автоматизованої інформаційної системи збирання, обліку, накопичення, оброблення та надання інформації про виробників сільськогосподарської продукції.

Державний аграрний реєстр — це інформаційна онлайн-система для аграріїв України незалежно від їхнього розміру та організаційно-правової форми, яка допоможе виробникам отримати доступ до державної підтримки та державних послуг онлайн.

Зареєстровані агровиробники зможуть подавати заявки на виправлення помилок в кадастрі, подавати документи на отримання держпідтримки та перевіряти інформацію про себе в інших державних реєстрах та кадастрах.

Профільним Комітетом запропоновано доповнити текст законопроекту новими пунктами щодо: відшкодовування втрати від пошкодження посівів сільськогосподарської продукції в результаті надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру; державної підтримки виробників органічної сільськогосподарської продукції та товаровиробників, які використовують меліоровані землі.

Читайте також: Урядом схвалено законопроект про стимулювання діяльності фермерських господарств

Виконано за допомогою Disqus