Експерт назвав причини можливого зростання цін на пальне

9 вересня 2020 56 0
Експерт назвав причини можливого зростання цін на пальне

Восени прогнози цін на пальне в Україні залежать від двох чинників: курсу валют та безперебійному постачанню з країн-виробників палива. Про це заявив Михайло Гончар, експерт з міжнародних енергетичних та безпекових відносин, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» в матеріалі «Ціна на паливо в Україні не так залежить від постачань із Білорусі, як від коливання курсу валют» на AgroPolit.com.

За його словами, ціни можуть вирости за таких умов:

  1. Нервовість на ринку з погляду можливих перебоїв постачання пального з Білорусі (хоча, це і малоймовірний сценарій, оператори на ринку використають будь-яку нагоду, щоб заробити).
  2. Зростання ціни на пальне можливе, але це залежить не від подій у сусідній країні, а від курсу валют. Ми вже бачимо, що раніше деякий підйом ціни на пальне відбувся (це помітно, якщо порівнювати ціни на паливо на початку літа і зараз). Але це сталося не тому, що значно зросла ціна на нафту і, відповідно, на нафтопродукти. Просто знецінення гривні відбулося. Відповідно, купуючи імпортний бензин та дизель, ми платимо доларами, а долари купуємо за гривні. І цей факт відразу має «відлуння» на ціні. Саме тому курс долара має більший вплив на вартість палива в Україні, ніж політичні заворушення в Білорусі та потенційні зміни на їхньому паливному ринку.

Читати за темою: На АЗС продовжує рости ціна на дизельне пальне

Виконано за допомогою Disqus