Уряд офіційно розпочав створення Національної економічної стратегії-2030

9 вересня 2020 77 0
Уряд офіційно розпочав створення Національної економічної стратегії-2030
Kurkul.com

У понеділок, 7 вересня 2020 р., під головуванням Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка відбулося  установче засідання робочої групи з розробки Національної економічної стратегії-2030. Стратегія є ініціативою Президента та Прем'єр-міністра України. Згідно з дорученням голови Уряду, Центр економічного відновлення є платформою та координатором з  її розробки. Про це повідомили Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

«Україні невідкладно треба відійти від моделі розвитку, в якій конкурентні переваги зумовлені переважно використанням природних ресурсів та дешевої робочої сили. Натомість  ми маємо побудувати інноваційну модель, пріоритетами якої є розвиток виробництва та торгівлі продукцією з вищою доданою вартістю, високий технологічний рівень виробництва, кваліфікована високооплачувана робоча сила, економія енергії та інших видів природних ресурсів і новаторський стиль управління. Саме на такий шлях розвитку й має бути направлена наша стратегія», — заявив Міністр Мінекономіки.

Він додав, що офіційному старту передувала відповідна робота експертних організацій, наукових установ і урядових інституцій. Сама робота над Стратегією розпочнеться з визначення конкретних економічних показників, яких потрібно буде досягти країні.  

Національна економічна стратегія — це головні вектори, за якими буде розвиватися Україна: стимули для промисловості, стимули для агросектору, стимули для видобування, транспортні коридори, стимули для IT та R&D, стимули для інфраструктури та внутрішніх перевезень, стимули для енергетичного сектору.

«Ключовою метою для агросектора в Національній економічній стратегії-2030 є відповідь на глобальні тренди та виклики. За оцінками FAO та OECD, до 2030 р. глобальний попит на продовольство перевищить глобальну пропозицію. Україна, з нашими передумовами для розвитку агросектору, могла б скористатись цією можливістю. Для цього нам слід сконцентруватись на структурних змінах у галузі. Мова йде про збільшення виробництва високомаржинальних культур, інвестиції в Agtech рішення та зрошувальні системи, нарощування переробки продукції», — зазначив Кирило Криволап, виконавчий директор Центра економічного відновлення, радник Прем’єр-міністра України.

За його словами, все це має супроводжуватись створенням сприятливих умов для ведення сільського господарства: лібералізацією ринку землі, ефективною державною політикою, покращенням інфраструктури, забезпеченням доступу до фінансів та ринків для агровиробників.

Зазначається, що ініціативи, які закладені у стратегії, будуть виділені у державні цільові програми та почнуть реалізовуватися вже з 2021 р.

Акселераторами переходу до інноваційної моделі мають стати:

  • зміни у підходах до державного управління;
  • зміни у якості економічного зростання;
  • зміни у політиці зайнятості;
  • зміни у сферах охорони здоров’я та освіти.

Задля успішної розробки Стратегії на платформі Центру економічного відновлення буде створене 20 робочих груп із залученням фахівців Уряду, Міністерств, аналітичних центрів, інститутів, міжнародних організацій, бізнесу та бізнес-асоціацій.

Виконано за допомогою Disqus