Аграріям радять починати посів озимих культур не раніше 15 вересня

9 вересня 2020 2555 0
Аграріям радять починати посів озимих культур не раніше 15 вересня
Kurkul.com

Національна академія аграрних наук України (НААН) радить аграріям починати посіви озимих культур не раніше 15 вересня через посуху. Про це йдеться в аналітичній довідці НААН про підготовку ґрунту до сівби озимих зернових культур.

«Враховуючи, що на початок вересня у посівному шарі ґрунту практично відсутня продуктивна волога, для отримання сходів озимих культур проводити сівбу у ранні строки не рекомендується, оскільки насіння, яке тривалий час знаходиться у ґрунті не проросте і втратить свою життєздатність. Навіть після випадання опадів сходи з’являються зрідженими. Виходячи з цього, посів озимих культур необхідно провести не раніше 15 вересня до 1-5 жовтня в сухий ґрунт (за відсутності опадів)», — наголошують фахівці.

Зазначається, що при цьому необхідно збільшити норму висіву на 10%, а глибину заробки насіння зменшити до 3-4 см з обов’язковим прикочуванням.

Опади, які спостерігаються протягом останніх днів, припинили тривалий бездощовий період, дещо пом’якшили умови завершення вегетації пізніх сільськогосподарських культур, сприяли поповненню верхніх шарів ґрунту вологою і створили задовільні умови для підготовки ґрунту до сівби озимих зернових культур та сприяли утворенню сходів ріпаку озимого, посіяного у другій декаді серпня.

У НААН радять уважно добирати сорти, з урахуванням різниці між сортами щодо витривалості до посухи та суховійних явищ, оскільки вони по-різному реагують на цей чинник. Важливо також враховувати стійкість рослин окремих сортів до вилягання, осипання, проростання зерна в колосі, весняних заморозків та похолодань.

Читати за темою: Опади не покращили стан посівів кукурудзи — НААН

Виконано за допомогою Disqus