На півдні України вирощуватимуть боби-гіганти

12 вересня 2020 124 0
На півдні України вирощуватимуть боби-гіганти
Kurkul.com

В Інституті зрошуваного землеробства НААН України під Херсоном експериментують із небаченою ще в південних степах соєю — овочевою. Про це повідомляє Голос України.

З Національного центру генетичних ресурсів рослин України (Харків) отримали насіння 15 сортів цієї культури походженням з Китаю, Японії та США. І висадили невелику дослідну ділянку — по 2м2 площі на кожен сорт. До 2027 року тутешні науковці планують вивести власні високопродуктивні гібриди овочевої сої, ідеально адаптовані для нашого клімату.

«В овочевій сої надзвичайно великий вміст рослинного білка — до 14%. Причому цей білок дуже насичений, близький до тваринного — молочного, м’ясного. Недарма її просто обожнюють у Китаї та Японії. А США у часи Другої світової війни вона просто врятувала, ставши надійним джерелом провізії для військових», — розповідає Віра Боровик, провідний співробітник відділу селекції Інституту зрошуваного землеробства, кандидат сільськогосподарських наук.

Відповідно, за кордоном активно займаються виведенням нових сортів. У звичайної сої 1 тис. бобів важить 150-180 г, тоді як у японців вже є сорти, де маса такої ж їх кількості сягає 800 г. 

Отримавши перший врожай, херсонські селекціонери на власному досвіді переконалися: ніяких складнощів у вирощуванні овочевої сої немає. Дозріла вона на дослідній ділянці вже наприкінці липня — на початку серпня.

Технологія використовувалася практично та сама, що у сої звичайної, а вартість і рентабельність культури помітно вища — 17-20 тис/т. 

Читати за темою: Названо Топ області за врожайністю сої

Виконано за допомогою Disqus