Названо ключову причину втрат врожаю сої у новому сезоні

14 вересня 2020 6179 0
Названо ключову причину втрат врожаю сої у новому сезоні
Kurkul.com

Результати перших обмолотів сої свідчать, що у деяких господарствах показник маси тисячі зерен становить 80-100 г, при нормі — 150-180 г. Про це в матеріалі на Latifundist.com розповів Олексій Сергієнко, експерт з агротехнологій та за сумісництвом керівник компанії Art FieldS.

За оцінками фахівця та оцінками агрономічних служб підприємств, соя цьогоріч постраждала не так від абортації та втрати квітів і бобів, як від формування низької маси тисячі зерен.

«Ті господарства, які приступили до збирання, збирають сою з урожайністю від 0,6 т/га до 1,5-1,7 т/га. Є, звичайно, господарства, в яких врожайність становить і 3,0-3,5 т/га, але це в основному західні і східні регіони, де пройшли дощі і умови для розвитку сої були сприятливі», — розповідає Олексій Сергієнко.

На думку фахівця, цьогоріч існує ризик недобору врожаю сої через низьку масу тисячі зерен, розвиток пероноспорозу та шкодочинність павутинного кліща.

«В цілому сьогодні виграють ранньостиглі сорти, які сформували нормальну масу тисячі зерна. Пізньостиглі сорти, які потрапили в спеку, покажуть негативний результат. Я не беру до уваги окремі регіони, де випали дощі і яким просто пощастило, а говорю про загальну оцінку посівів — вона негативна», — зауважив фахівець.

Читайте також: Через спеку на полях «горить» соя — фермер

Виконано за допомогою Disqus