Китайський кредит є основним боргом ДПЗКУ — Коваленко

18 вересня 2020 173 0
Китайський кредит є основним боргом ДПЗКУ — Коваленко
Kurkul.com

Василь Коваленко, в.о. голови правління «ДПЗКУ», вважає, що основним боргом «Державно продовольчо-зернової корпорації України» є китайський кредит. Проте, китайська сторона жодного разу за час існування кредиту не виконала свої зобов'язання, тобто жодного разу не викупила зерно в задекларованих обсягах. Про це він розповів у інтерв'ю «Перед нами не стоїть задача продати ДПЗКУ» на Latifundist.com.

«Самі по собі умови контракту дуже спірні. Один приклад: можливості перевалки ДПЗКУ на своїх портах — 3,6 млн т. У той час як за умовами контракту прописане відвантаження в 5,17 млн ​​т. Виходить, взяли кредит, а потім підігнали під нього технічні можливості», — зазначив Василь Коваленко.

Також він повідомив, що ніхто не взяв до уваги зміну законодавства та податкових правил. Наприклад, вартість перевалки наразі в 3 рази дешевше, ніж у 2012 р., на момент укладення контракту.

Василь Коваленко зазначив, що максимальний обсяг, який китайська компанія в один рік викупила, становить 1,8 млн т. наступного року — 300 тис. т, потім — 700 тис. т.

За словами в.о. глави ДПЗКУ, корпорація не може вести переговори на вищому рівні. Для того, щоб ініціювати переговори з Китаєм, потрібно пройти певний «бюрократичний шлях».

«Ми вже доклали максимум зусиль: звернулися в офіс Президента, до прем'єр-міністра і профільним міністрам. Щоб тільки ініціювати переговори, потрібно отримати погодження від Мінфіну як власника держгарантій, який є одержувачем кредиту і т. Д. При Мінекономіки було проведено ряд нарад, де були присутні представники Мінфіну, МЗС, «Укрексімбанку» і народні депутати з профільних комітетів. Всі розуміють, що сьогодні відкрити в Україні держгарантії більш ніж на $ 1 млрд — це колапс», — вважає Василь Коваленко.

За його словами, наразі переговорам заважає карантин. Але в листопаді запланований візит урядової делегації до Китаю, під час якого це питання буде обговорюватися. Зокрема, віце-прем'єр України буде піднімати питання про зерновий проєкт під час зустрічі зі своїм колегою — віце-прем'єром Державної ради КНР паном Лю Хе, який є співголовою комісії з китайської сторони.

«Чомусь багато хто вважає, що китайці заберуть компанію за борги. Але вона їм не цікава. Їх міг би зацікавити порт, але він не коштує стільки грошей. І ДПЗКУ не в заставі у китайців», — наголосив в.о. глави ДПЗКУ.

Виконано за допомогою Disqus