Цукрозаводам Вінниччини бракує сировини

9 жовтня 2020 134 0
Цукрозаводам Вінниччини бракує сировини
pixabay.com

У Вінницькій області чотири цукроварні не можуть розпочати роботу. Тільки два із шести цукрових заводів працюють на Вінниччині. Решта не може зробити необхідний запас коренів для переробки — заважають дощі, пише Голос України.

Як повідомляв керівник обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Микола Ткачук, ще в середині вересня мали розпочати виробничий сезон усі шість цукрозаводів краю.

«Насправді запрацювали лише Жданівська і Юзефо-Миколаївська цукроварні. Нині обидва підприємства опинилися у складній ситуації: не вдається накопичити навіть триденний запас коренів. Рясні дощі, подекуди зі зливами, не дають можливості працювати бурякозбиральним комбайнам», —  ідеться в повідомленні.

Чекають погожих днів також на інших чотирьох заводах, де підготувалися до роботи у новому сезоні. Однак прогнози синоптиків не тішать: дощі будуть і наступного тижня.

«Такого запізнілого старту цукроваріння не пригадую. У вересні не копали, бо чекали, аби дощі зволожили твердий ґрунт, що ускладнювало роботу техніки, тепер чекають, коли підсохне», — розповіла заступник керівника департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Валентина Кирилюк.

Тільки 10 тис. т цукру виготовили в області станом на 6 жовтня. Це ушестеро менше, ніж на таку само дату 2019 року, тоді мали 65 тис. т солодких кристалів. Буряки викопано на 5% від загальної площі. Середня урожайність коренів на рівні минулорічного показника — 43 т/га. 

Виконано за допомогою Disqus