Постраждалі від посухи фермери тепер втрачають на форвардах

9 жовтня 2020 4420 0
Посуха
Kurkul.comПосуха

Фермери, які через посуху цього року отримали значно менший урожай, ніж планували, мають віддати трейдерам зерно за ціною, що не відповідає сьогоднішній ринковій його вартості. У цій ситуації багато хто з фермерів оголошує дефолт по контракту і відмовляється втрачати десятки доларів на кожній тонні. Про це повідомляє головний редактор онлайн-асистента для фермерів Kurkul.com Микола Сирота у матеріалі «Форварди летять в трубу ― чи буде дефолт по контрактах?».

За його словами, посуха в Україні протягом 2020 року, яка почалася ще взимку, призвела до втрат урожаю пшениці, кукурудзи, соняшнику, які у багатьох регіонах були значними, а подекуди — катастрофічними. Особливо критичною була ситуація на півдні України, коли, за оцінками, понад 160 тис. га посівів просто висохли через нестачу вологи та критично високу температуру. Лише в Одеській області, яка є традиційно була в трійці лідерів за площами під зерновими культурами, втрати посівів сягнули 75%, а фермери почали рахувати багатомільйонні збитки. Зрозуміло, що виконати контракт неможливо, якщо ти фізично не маєш зерна, яке зобов’язувався поставити трейдеру.

Читайте також: В Україні створять реєстр недобросовісних контрагентів через дефолти на ринку зерна

«Зараз ми маємо величезний розрив між ціною зерна у форвардних контрактах і спотовою ціною на ринку. Аграрії, які уклали у березні-квітні форварди за актуальною на той час ціною, зрозуміли що втрачають на кожній тонні до $30 і навіть більше, адже ринкові ціни восени виявились значно вищими», — говорить Микола Сирота.

За його словами, небажання фермерів закривати контракти за ціною, нижчою від ринкової, можна зрозуміти. Тим більше, що дефіцит коштів був майже в усіх і цього, і минулого року — втрати від посухи, заморозків, буревіїв, несприятлива цінова кон’юктура 2019 року та інші фактори виснажили запаси аграріїв. Проте невиконання угод також обернеться значними збитками і штрафами. 

«Ці законтрактували більше, ніж виростили, вони недооцінили ризики. Але ми теж постраждали, ось по кукурудзі замість 9 т/га я збираю по 4. Це значний збиток. А стара ціна форварду не відіграє мінуси щодо врожаю», — говорить один з фермерів у Київській області.

Виконано за допомогою Disqus