Експерт назвав причини зниження врожайності кукурудзи в Україні

12 жовтня 2020 217 0
Експерт назвав причини зниження врожайності кукурудзи в Україні
Kurkul.com

Зсув періоду вегетації рослин і відсутність опадів стали головними причинами зниження врожайності кукурудзи в Україні. Про це розповів начальник агрохімічного відділу МХП Віктор Марценюк у матеріалі «Як урожай нинішнього року вплине на плани наступного» на Latifundist.com.

«Цього року наклалися два фактори: зсув періоду вегетації рослин і відсутність опадів. Що і стало причиною зниження врожайності. Якщо в минулі роки в липні вже були качани кукурудзи, а в перших числах місяця ми обробляли культуру від шкідників, то в цьому році раніше 15 липня не було сенсу навіть заходити в поле, оскільки кукурудза не викинула мітлу», — зазначив фахівець.

Читати за темою: Форварди летять в трубу ― чи буде дефолт по контрактах?

Він додав, що цьогоріч процес розвитку культури змістився.

«Наприклад, на полях в Черкаській області в цьому році перед посівом в метровому шарі ґрунту було 35-50 мм вологи, максимум 70 мм. У травні запаси вологи відновилися до прийнятного рівня — 120-150 мм. Дощі дали можливість «вигнати» велику вегетативну масу кукурудзи. Рослини виросли в 3-4 м висоти, у деяких стебло товщі, ніж початок. Ми розраховували на непогані результати. Але коли справа дійшла до формування качана, вологи не вистачило», — розповів Віктор Марценюк.

Він також додав, що за 7-10 днів ситуація кардинально змінилася: кукурудза з яскраво-зеленої стала просто сухою.

«Качанів практично немає, тому що повітряна посуха не дала можливості кукурудзі налитися. В результаті качани в діаметрі такі маленькі, що ми їх не зможемо добре вимолотити, жатка не захопить. Або необхідно звужувати жатку настільки, що тоді стебло не проходить. Ось так ми збираємо зараз кукурудзу. У перших числах вересня почали збір в Черкаській та Вінницькій областях. За ситуації на 5 жовтня зібрали урожай на 25% площі», — підсумував експерт.

За словами Віктора Марценюка, у Черкаській області планували отримати 9,5 т/га кукурудзи, але наразі оцінюють, що врожайність буде на рівні 4-4,5 т/га.

В районах на півночі від Вінниці розраховують зібрати 8-9 т кукурудзи з 1 га. На Сумщині сподіваються зібрати понад 9 т кукурудзи з 1 га.

Виконано за допомогою Disqus