В Україні немає добре поставленої селекційно-насінницької роботи — думка

13 жовтня 2020 25 0
В Україні немає добре поставленої селекційно-насінницької роботи — думка

Українські виробники мало використовують насіння вітчизняної селекції, оскільки в Україні немає добре поставленої селекційно-насінницької роботи. Про це розповів начальник агрохімічного відділу МХП Віктор Марценюк у матеріалі «Як урожай нинішнього року вплине на плани наступного» на Latifundist.com.

«Знаю, як поставлена ​​українська селекція і генетика. У нас в країні, як завжди, багато хороших ідей, але немає втілення. Тобто навіть найкращі сорти розмножити в Україні ніхто не може. Сорт спочатку буде нечистий, з домішками, і далі так і піде», — розповів Віктор Марценюк.

Він додав, що в Україні немає добре поставленої селекційно-насінницької роботи, щоб гібрид (сорт) перевести з випробування на розмноження. Страждає якість посівного матеріалу, гібридна (сортова) чистота.

Як зазначив фахівець, у кластерах МХП не використовують насіння вітчизняної селекції.

«Поки розвиваємося за інтенсивною технологією і нам потрібен вал. Система захисту рослин, добрива, все розраховано під потенціал врожайності 5 т соняшнику з 1 га. І поки немає таких проблем із захворюваннями культури, щоб переходити на гібриди з меншим потенціалом по врожайності», — підсумував Віктор Марценюк.

Читайте також: Форварди летять в трубу ― чи буде дефолт по контрактах?

Виконано за допомогою Disqus