Розпочались масові перевірки щодо дотримання фермерами ліцензійних вимог зберігання пального

13 жовтня 2020 9924 0
Розпочались масові перевірки щодо дотримання фермерами ліцензійних вимог зберігання пального
Kurkul.com

В Україні фермерські господарства масово почали перевіряти на предмет дотримання ними ліцензійних вимог щодо пального. Про це повідомляє AgroPolit.com.

За словами керівника юридичного департаменту в ГС «Всеукраїнський Конгрес Фермерів» Семена Кривоноса, такі перевірки почали здійснювати на підставі наказу ГУ ДПС у Київській області.

«Пам'ятаєте епопею з введенням ліцензії на зберігання пального? Великі гравці-власники заправок ще при Порошенку під виглядом боротьби з тіньовими заправками пролобіювали відповідні зміни до Податкового кодексу. Але, вийшло як завжди й під «роздачу» випадково потрапили аграрії, які закуповують та зберігають пальне для власних потреб і не реалізують його третім особам. Піднявся серйозний шум. У відповідь вже нова влада щось спростила, десь пом'якшила відповідальність, але, не дивлячись на доводи аграріїв і здоровий глузд, до кінця скасовувати новий спосіб пресингу податкової не стала. Пояснила це тим, що так треба «для порядку» й «обліку», при цьому пообіцявши, що проблем у фермерів не буде. Але вийшло все так, як і припускали аграрії», — зазначив Семен Кривонос.

За повідомленням, виявлення порушень часто має сумнівні підстави.

«Акурат в розпал збирання врожаю та інших осінніх польових робіт. Збіг? Порушення виявляють звичайно ж, щоб ви не сумнівалися, серйозні: бочка не така, кран не там, очі не туди дивляться, руки не звідти ростуть. Більшість таких «порушень» не інакше як прямо пов'язані з ризиком нелегальної торгівлі паливом і тіньовими заправками. Один мій знайомий фермер запитав у перевіряючих: «А що мені загрожує?» Ті відповіли — позбавлення ліцензії.  На що знайомий мені сказав: «Та хай... Буду куплять тоді «лівак». А що мені робить? У мене оранка. Платити я цим (цензура) нічого не буду», — розповів аграрій.

Семена Кривоноса непокоїть часом безпідставне складення протоколів перевірки. 

«Тільки що знайомий повідомив, що склали акт і готують наказ на анулювання ліцензії. Причина: ліцензія на 4900 л, а бочка для зберігання на 5000 л. Я правда не можу мозком прийняти цю інформацію. Це свинство найвищого рівня», — додав посадовець.

Семен Кривонос наголосив, що абсолютно безкоштовно надасть юридичну допомогу фермеру лише для того, аби відновити справедливість та довести неспроможність позиції фіскалів.

Виконано за допомогою Disqus