Названо фактори впливу на формування ціни соняшнику

15 жовтня 2020 3759 0
Названо фактори впливу на формування ціни соняшнику
Kurkul.com

Цього року на формування ціни соняшника вплинуло кілька факторів. Перший — скорочення посівних площ. Другий — несподіване падіння врожаю. Таку думку висловив комерційний директор G.R. Agro Дмитро Сухий в своєму блозі на Latifundist.com.

«Ще на початку літа в Україні очікували рекордний урожай соняшнику — близько 16 млн т. І ми, під час поїздок в Дніпропетровську, Запорізьку та Полтавську області бачили, що поля знаходяться у відмінному стані, а це значить, що товару буде багато і його вистачить для роботи всім. Але погода внесла свої корективи. Спека і нестача вологи привели до того, що соняшник не налився, а в окремих регіонах навіть згорів», — пояснив він.

У підсумку, як уточнив експерти, урожай соняшнику очікується близько 11 млн т. Аграрії розуміють це і ті, які можуть собі дозволити зберігати товар, не продають, а чекають, коли ціна підніметься до 15 тис. грн.

Читати за темою: В Україні зібрано майже 50% врожаю сої

«І вони вже майже дочекалися цієї заповітної планки. Тобто ми перейшли в фазу, хто кого пересидить — покупець або продавець. У кого першого здадуть нерви, той і програв», — вважає Дмитро Сухий.

Ще один фактор, який також впливає на ціну, — попит з боку переробних підприємств щодо виконання контрактів. Як пояснив Дмитро Сухий, починається сезон переробки і підприємствам потрібно починати забезпечувати свої потреби. Будучи великими переробниками, вони не можуть дозволити собі купити 10 тис. т сировини, якої вистачить на 3-4 дні роботи, а потім докуповувати з ринку. У заводу повинен бути певний запас сировини. І зараз спостерігається ситуація, коли заводи чекають сировину, а вона не надходить.

«Врожайність очікували одну, а вона буде меншою. З одного боку, переробники женуться за товаром, а з іншого дивляться на CIF, який злетів, потім піднявся і знову опустився на цьому ціновому ралі», — вказав Дмитро Сухий.

І, як уточнив фахівець, останній фактор, який має важливе значення — світовий ринок. На початку сезону Індія не готова була платити ціни пропозицій. У липні торги починалися з $840 за т CIF. Покупець вичікував в надії, що почнеться збиральна кампанія і тиск врожаю знизить ціну. Але в підсумку ціни на соняшникову олію з поставками в Індію досягли $1085 за т CIF або з $1020 за т FOB.

Читайте також: В США різко знизилась ціна сої

Виконано за допомогою Disqus