За несвоєчасного контролю шкідників можна втратити до 30% врожаю ріпаку

19 жовтня 2020 53 0
За несвоєчасного контролю шкідників можна втратити до 30% врожаю ріпаку
UKRAVIT

Осінній період для ріпаку озимого дуже важливий: адже від того, наскільки сприятливі умови для його росту та розвитку ви в цей час створите, залежить його майбутня перезимівля, а надалі – майбутній рівень врожайності. Повідомляють експерти «UKRAVIT».

Особливо чутливий ріпак озимий до пошкоджень шкідниками. За недостатнього або несвоєчасного контролю шкідників втрати врожаю можуть становити до 30%.

«Восени ріпаку озимому може загрожувати широкий спектр шкідників. Так, наразі у посівах в різних регіонах Україні відзначається розповсюдження чорного хрестоцвітого прихованохоботника, ріпакового пильщика та інших шкідників, притаманних для осіннього періоду. Пошкодження, спричинені ними, не лише негативно впливають на ріст і розвиток культурних рослин, а й суттєво можуть знизити його шанси на успішну перезимівлю. Крім того, пошкоджені рослини стають більш сприйнятливими до інфікування збудниками хвороб, які можуть проникнути до них через місця пошкоджень. В комплексі це негативно впливає на загальний стан посівів та, як наслідок, на майбутній рівень врожайності ріпаку озимого», — відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець.

Тому експерт рекомендує поставитися до захисту ріпаку озимого від шкідників особливо ретельно. За його словами, велике значення в осінній період 2020 р. має своєчасний моніторинг посівів і обов’язкові інсектицидні обробки, які можна поєднувати із проведенням рістрегуляції або з позакореневими підживленнями.

Для надійного захисту посівів він радить обрати контакно-системний інсектицид Антиколорад Макс (імідаклоприд, 300 г/л + лямбда-цигалотрин, 100 г/л). Він забезпечує максимальну ефективність дії проти широкого спектра шкідників ріпаку озимого навіть при мінімальних нормах витрати.

Імідаклоприд у його складі зв’язується з постсинаптичними нікотиновими ацетилхоліновими рецепторами ЦНС, в результаті чого у шкідників розвивається параліч і конвульсії, які призводять до їх загибелі. Лямбда-цигалотрин впливає на обмін кальцію в синапсах і натрій-калієві канали та призводить до надлишкового виділення ацетилхоліну при проходженні нервового імпульсу; в результаті у шкідника вражаються рухові центри, він перезбуджується і гине.

«Антиколорад Макс забезпечує одночасно швидкий «нокаут-ефект» і подовжений період захисної дії. А завдяки оптимально підібраному складу він не викликає ризику появи у шкідників резистентності. Тому ваші посіви гарантовано отримають надійний, тривалий захист від комплексу шкідників», — підсумував Олександр Мигловець.

Виконано за допомогою Disqus