Українські фермери менше застраховані від ризиків ніж трейдери — думка

21 жовтня 2020 40 0
Українські фермери менше застраховані від ризиків ніж трейдери — думка
Kurkul.com

Український аграрій не захищений ніяким хеджем і не користується ліквідністю глобальних позицій, до яких мають доступ трейдери. Останні можуть закрити продажу з інших країн, миттєво застрахувати ризики через доступ до біржі. Про це йдеться у матеріалі «Владислав Белах: якщо трейдери і фермери не домовляться, буде хвиля дефолтів» на Latifundist.com.

«Крім того, як правило ланцюжка їх (трейдерів — прим. Ред.) поставок набагато більше і на кожному елементі від фермера до споживача вони непогано заробляють. Так що запас міцності у них набагато більший, ніж у фермера який продає вирощений урожай один раз на рік», — розповів президент громадської організації «Центр аграрної логістики та інфраструктури» Владислав Белах.

Він зазначив, що минулого року багато трейдерів з першої десятки використовували всі технічні можливості, щоб зіскочити з дорогих форвардів.

«Використовувалися труднощі з логістикою. Наприклад, портовий термінал трейдера давав підтвердження на відвантаження 50 вагонів, а УЗ подавала 30. Трейдер писав офіційний лист, мовляв ви недовантажили 20, тому пропонуємо анулювати контракт на недопоставлений товар. Це повністю суперечило загальноприйнятій практиці, оскільки всі прекрасно розуміли, як працює залізниця, але за $50 на тонні трейдери проявляли себе не кращим чином», — зазначив президент громадської організації «Центр аграрної логістики та інфраструктури».

Також в партіях зерна знаходили комірних шкідників, надлишкову вологу і сміття. Все з метою зірвати графік відвантаження і відмовитися від виконання дорогого форварда. За словами Владислава Белах, всім відомо, що такі установки йдуть від менеджменту компаній.

«Якщо почитати контракт будь-якого трейдера, то в ньому сто і один спосіб з'їхати з контракту трейдеру і драконівські умови для фермера. Тому виконання форварда — це скоріше добра воля трейдера», — додав експерт.

Читайте також: Форварди летять в трубу ― чи буде дефолт по контрактах?

Виконано за допомогою Disqus