В США збільшили перелік дозволених культур з відредагованими генами

25 жовтня 2020 35 0

За останній рік Департамент сільського господарства Сполучених Штатів (USDA) відкрив зелене світло на розвиток і впровадження 70 нових біотехнологічних культур з відредагованими генами. Про це пише cen.acs.org.

Зазначається, що минулого року, USDA затвердив лише 7 культур з відредагованими генами. Проте, вже цього року, їх число досягло 70.

Як заявили в USDA, культури з відредагованими генами не потребують такого ж рівня тестування і контролю, як традиційні генетично модифіковані організми (ГМО).

«Культури з новими ознаками, створеними без використання трансгенів (тобто генів, запозичених у інших видів), не відповідають визначенню регульованих ГМО. Замість цього редагування генів вважається технологією селекції рослин», — йдеться у повідомленні.

Фахівці галузі стверджують, що нові методи редагування генів, такі як CRISPR, дозволяють багатьом компаніям досягати неймовірних результатів без великих інвестицій та часових витрат. Видозмінені рослини нічим не відрізняються від отриманих селекційним шляхом.

«Ми використовуємо природні процеси в рослині, тому зміни не відрізняються від тих, які відбуваються в звичайній програмі селекції рослин», — зазначили в Департаменті сільського господарства Сполучених Штатів.

Не дивлячись на прогрес, критики ГМО-культур скептично відносяться до того, що генетично відредаговані культури принесуть користь споживачам чи природі.

Читати за темою: Схвалено перший в світі комерційний сорт GMO-пшениці

Виконано за допомогою Disqus