Фермерам порадили, як знизити ризики від несприятливих умов при вирощуванні кукурудзи

23 жовтня 2020 5157 0
Фермерам порадили, як знизити ризики від несприятливих умов при вирощуванні кукурудзи

Опираючись на досвід цього року (несприятливі погодні умови, посуха, — прим.) та на загальні тенденції, що проглядаються протягом останніх сезонів, фахівці агродепартаменту LNZ Group надали низку порад, завдяки яким можна знизити ризики від можливих несприятливих умов у вирощуванні кукурудзи. Про це йдеться у матеріалі «Кукурудза-2020: уроки та висновки зі складного сезону» на SuperAgronom.com.

Так, фахівці порадили звертати увагу на:

  • Якісне насіння. Це завжди запорука гарного врожаю. Але в умовах, коли наш клімат стає більш континентальним, відбувається швидший перехід від зими до літа, спостерігається дефіцит вологи в ґрунті, — на час сівби дуже важливою стає така характеристика, як енергія появи сходів. Цей показник хоч і стандартом у кукурудзи не регламентується, але дає змогу насінню швидко і максимально дружно зійти, ефективно використавши при цьому запаси вологи, температуру тощо. Тож якість насіння — це найперше, на що треба звертати увагу. Варто наголосити, що оскільки виробництво насіння кукурудзи під брендом UNIVERSEED розміщено в Україні, LNZ Group ретельно контролює і гарантує якість своєї продукції.
  • Терміни сівби. Для південних і центральних областей терміни сівби мають бути максимально ранніми, оскільки кукурудза є культурою короткого дня і швидко розвивається саме за таких умов. Уникнути спеки в період цвітіння кукурудзи можливо саме ранніми строками сівби, що забезпечує більш повне і якісне запилення і запліднення до настання періоду високих температур. Проте при визначенні терміну сівби необхідно пам'ятати про біологічні вимоги культури. У кукурудзи біологічний мінімум на період проростання становить 8-10 °C, оптимальна ж температура становить 12-15 °C. Тому необхідно підбирати термін сівби, щоб проростання відбувалось саме за таких температур. Особливо важливий фактор температури у північних областях. Тут для виходу в поле з сівалками температура ґрунту має бути не менше 10 °C. При цьому, як зауважують фахівці агродепартаменту LNZ Group, потрібно брати до уваги холодостійкість гібридів — з урахуванням, зокрема, і можливого коливання весняних температур. Скажімо, в лінійці гібридів UNIVERSEED є низка гібридів з такими властивостями. Зокрема, EXPM015. Він дуже добре реагує на ранні терміни сівби і навіть на похолодання під час сходів і вегетації. 
  • ФАО кукурудзи. Експерти зазначають, що нинішній сезон показав: для зниження ризиків не варто обмежуватись гібридами з одним або близькими ФАО, краще «урізноманітнити» їх спектр. А ще краще зробити акцент на нижчі ФАО — тоді більше гарантій, що навіть за дефіциту вологи кукурудзі вистачить для більш-менш нормальної вегетації та формування качанів. По це свідчить досвід цього року, коли гібриди з меншим ФАО, хоч і не вийшли на потенційні рівні врожайності, але показали вищий результат (а подекуди взагалі показали результат) у порівнянні з кукурудзою, що має триваліший період вегетації.
  • Норми висіву. Теж цей фактор фахівці компанії LNZ Group радять переглянути. У бік зменшення. Точних довгострокових прогнозів щодо умов, які складатимуться в кожному сезоні, зараз ніхто не може давати. Але тенденція у кліматичних змінах каже нам: вологи тепер не вистачатиме. Отже, рослинам доведеться конкурувати за неї. Тому загущення посівів у підсумку може лише нашкодити. 
  • Системи живлення. Якщо вологи немає, то посилене удобрення не допоможе. Тож агродепартамент компанії LNZ Group радить не вносити занадто великі дози добрив, або вносити дробно. Цей рік засвідчив, що дробне внесення краще впливає на кінцеву врожайність, а крім того, дає змогу більш ефективно використовувати добрива — обираючи оптимальні норми відповідно до наявності вологи на момент внесення та стану рослин.
Виконано за допомогою Disqus