Описано механізм розірвання договорів емфітевзису після запуску ринку землі

26 жовтня 2020 3186 0
Описано механізм розірвання договорів емфітевзису після запуску ринку землі
Kurkul.com

Роман Лещенко, голова Держгеокадастру, описав механізми, за якими після запуску вільного продажу земель можна буде розривати договори емфітевзису. Про це пише Zemelka.ua.

Він зазначив, що в Україні оформлено понад 111 тис. договорів емфітевзису, тобто довгострокового користування землею з правом відчуження, під які підпадають близько 600 тис. га аграрних угідь. У довгостроковій оренді перебуває, як мінімум, не менша площа. Такими юридичними інструментами за відсутності вільного обігу землі ховали фактичну купівлю-продаж паїв.

1 липня 2021 р. в Україні буде запущено ринок землі. За словами голови Держгеокадастру, це може спричинити соціальний конфлікт. Адже земля стане значно дорожчою, ніж вона була на час оформлення оренди.

«Емфітевзис у 2016 році з точки зору вартості землі коштував умовних $500/га, а сьогодні він коштує $1,5 тис./га»,  — відзначив Роман Лещенко.

На думку чиновника, бенефіціари договорів не можуть почуватися спокійно. Емфітевзис є обмеженим речовим правом, і після смерті власника паю правонаступник зможе продати його третім особам.

Проте, голова Держгеокадастру вважає, що в угодах з використанням генеральної довіреності є ознаки удаваного правочину. На його думку, цілком можливим розривання таких договорів емфітевзису в судах.

Читати за темою: Держгеокадастр до кінця року завершить інвентаризацію землі

Виконано за допомогою Disqus