Експерти назвали причини падежу поросят та зниження приросту ваги

29 жовтня 2020 93 0
Експерти назвали причини падежу поросят та зниження приросту ваги
Kurkul.com

У другому випуску спільного проєкту Kurkul.com та компанії VITAGRO — PROFITна свиноферма дізнавайтесь, як не допустити падежу поросят та отримувати стабільний приріст маси.  

Основні заходи, які проводяться для поросят із першого дня народження до 28-го — це обтинання пупків, щоб не було гриж, обпилювання ікл, щоб не було травмування свиноматки, до 5-го дня проводиться кастрування хлопчиків.

«Дають залізо, щоб запобігти анемії, кокцидіостатик, щоб попередити діарею. Уже після 5-го дня, якщо всі роботи проведені правильно до цього часу, основне завдання працівників — слідкувати, щоб у свиноматки було молоко, тоді поросята будуть прекрасно себе почувати до відлучення», — зазначається у матеріалі.

Ще один важливий момент, який потребує уваги — це стрес, адже він призводить до зниження приросту, погіршення зовнішнього вигляду, хвороб тощо.

«Потрібно стежити за свиноматкою, дивитися, щоб вона була гарною мамою, потрібно задавати правильний «розгін» лактації перших сім днів. Не можна давати вволю комбікорму, бо почнуться проблеми з маститом, потім і з галактією, пропаде молоко, й поросята будуть худнути, можливий навіть падіж», — пояснили експерти компанії VITAGRO.

Розгін роблять у перші три дні, збільшуючи на пів кілограма комбікорму на добу. З третього до десятого дня збільшується годівля не більш як 1 кг на добу. І вже після десятого дня можна давати комбікорм досхочу, щоб свиноматка багато їла і віддавала багато молока. Середній показник, який вважається нормою при лактації — це 6,5 кг комбікорму. Якщо свиноматка їсть менше, це може призвести до зниження якості молока або втрати жирового шпику, що є недопустимим, бо потім почнуться проблеми з репродукцією.

«Втрата жиру свиноматкою також може зробити молоко надто жирним, що може стати причиною жирової діареї в поросят, а це — знову витрати на медикаменти та збільшення падежу. Тож слід пам’ятати, що гарна, здорова свиноматка з хорошими молочними пакетами — це запорука здоров’я поросят», — підсумували фахівці.


Читайте також: В Україні запустили новий унікальний проект про прибуткове свинарство

Виконано за допомогою Disqus